Preparate rapide cu fruct de tamarillo

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 27 Mai 2024

Tamarillo se mai numește și copac de tomate, întrucât fructele sale seamănă cu roșiile şi pot avea culorile portocaliu, roșu sau galben. Nu este doar un fruct cu un gust minunat, ci și o adevărată comoară de nutrienți, cu efect benefic asupra organismului. În afară de compo­ziția bogată în vitamine, tamarillo ajută, potrivit specialiştilor, la scăderea colesterolului rău din sânge, la întărirea sistemului imunitar, ajută sistemul cardiovascular, întărește oasele și dinții, reduce riscul de cancer, elimină edemele, purifică intestinul, crește nivelul de hemoglobină etc. Este şi un aliment antiinflamator, antioxidant, antiproliferativ, fiind benefic în caren­țele de vitamine și minerale.

Rețete

Salată cu nuci și tamarillo

Ingrediente: 1 buc. tamarillo, 60 g miez de nucă, 4-5 felii șuncă de curcan, 1 ardei gras roșu, o salată iceberg, 9-10 roșii cherry. Pentru sos: 100 g iaurt grecesc, 100 g brânză cremoasă, oregano, sare după gust, 3 linguri ulei de măsline, 2 lingurițe oțet de mere. Preparare: Salata se taie fâșii subțiri, roșiile în cuburi mici, tamarillo se taie în două, se curăță de coajă, apoi se taie tot cuburi mici. Într-o tigaie se pun la prăjit, într-o lingură de ulei de măsline, șunca tăiată fâșii și miezul de nucă mărunțit, după care se adaugă peste salată. Într-un blender, se pun brânza, iaurtul, sare, oregano, ulei de măsline, oțet de mere și se mixează până amestecul devine un sos compact; se adaugă în salată și se poate servi imediat.

Tamarillo cu creveți

Ingrediente: 500 g creveți, 4-5 căței de usturoi, 4 linguri sos de vin, 4 linguri ulei de măsline, 5 tamarillo, zeama de la o lămâie verde, 100 g alune, sare și piper după gust. Preparare: Se curăță fructele de coajă, se fierb creveții, apoi se curăță de coajă și se taie bucăți; se adaugă usturoiul ras sau tocat mărunt, uleiul, sosul de vin, sucul de lămâie, ½ linguriță de zahăr şi se amestecă totul, lasându-se la marinat. Tamarillo se taie cuburi, se amestecă cu alunele și se lasă la înmuiat timp de o oră, apoi se amestecă cu compoziția de creveți și se poate servi.