"Presa culturală și literară din Banat"

Un articol de: Valentin Birău - 15 Iunie 2015

Aula Academiei Române - filiala Timișoara a găzduit vineri, 12 iunie, cel de-al 31-lea eveniment din cadrul Zilelor Academice Timișorene, intitulat `Presa culturală și literară din Banat”. Cu acest prilej a fost lansat albumul `Bisericile ortodoxe românești din Banatul sârbesc”, realizat de Costa Roșu și Adrian Negru, și a fost vernisată expoziția cu același nume dedicată locașurilor de cult din Voivodina.

Simpozionul interna­țional `Presa culturală și literară din Banat” se înscrie în manifestările organizate cu prilejul Zilelor Academice Timișo­rene din perioada mai-octombrie 2015. Acesta a reunit academicieni, cercetători, profesori și oameni de cultură din urbea de pe Bega. La eveniment au fost de față și Preasfințitul Părinte Daniil Partoșanul, Episcop locțiitor al Eparhiei Dacia-Felix al românilor ortodocși din Serbia, Prea­sfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, dar și consilieri de la Centrul eparhial din Timi­șoa­ra.
Moderatorul întâlnirii a fost acad. Păun Ion Otiman, care a prezentat succint în deschidere programul ședinței inaugurale. În continuare, au urmat comunicări privind importanța presei culturale și literare în Banat: `Național și regional în cultura Banatului interbelic”, Crișu Dascălu; `Publiciști români din Voivodina”, Costa Roșu; `Erori de clasificare a presei culturale din România”, Marian Petcu; `«Banatul» 1926-1930 - prima revistă literară bănățeană”, Ioan David.

Album dedicat bisericilor din Banatul sârbesc

Un eveniment important din cadrul simpozionului l-a constituit lansarea albumului `Biserici românești din Banatul sârbesc. Fotografii artistice”, realizat de Costa Roșu și Adrian Negru, fotografiile fiind semnate de juristul Marius Roșu din Novisad - Serbia. Albumul prezintă 40 de locașuri de cult din Voivodina și debutează cu un cuvânt de binecuvântare din partea Preasfinți­tului Părinte Daniil. Vernisarea expoziției de fotografie a avut loc în holul Academiei Române - filiala Timișoa­ra, iar prezentarea acesteia a fost realizată de către scriitorul Nicu Ciobanu, membru al Uniunii Scriitorilor din Voivodina și al Uniunii Ziariștilor din Serbia. De asemenea, a luat cuvântul și directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, Todor Ursu, iar Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul a transmis cu acest prilej autorilor felicitările și binecuvântarea Înaltprea­sfințitului Părinte Ioan, Arhiepiscopul Ti­mi­șoarei și Mitropolitul Banatului. Lucrările simpozionului au continuat în sala de consiliu și în Aula Academiei pe secțiu­nile: Publicații și Publiciști. Evenimentul a fost organizat de Academia Română - filiala Timi­șoa­ra, Institutul de Studii Banatice `Titu Maiorescu”, Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina și Societatea Enciclopedică a Banatului.