Preşedintele Franţei a proclamat sfârşitul crizei

Data: 11 Iunie 2013
Preşedintele francez François Hollande a proclamat sfârşitul crizei datoriilor de stat din zona euro, însă analiştii se arată în continuare sceptici. „Ceea ce trebuie să înţelegeţi, aici, în Japonia, este că, în Europa, criza a luat sfârşit“, a declarat François Hollande într-o întâlnire cu liderii mediului de afaceri din Japonia.
 
În discursul susţinut la Tokyo, şeful statului francez a mai afirmat că această criză a datoriilor a ajutat Europa să se întărească. „Consider că această criză nu va slăbi zona euro, ci o va face mai puternică. Acum, avem toate instrumentele pentru stabilitate şi solidaritate. A avut loc o îmbunătăţire în guvernanţa economică a zonei euro, am pregătit o uniune bancară, avem reguli privind probleme de buget, care ne permit să ne coordonăm mai bine şi să avem o formă de convergenţă“, a explicat preşedintele francez. „Există foarte puţină substanţă în spatele acestei opinii. Cu şomajul la cote-record în zona euro şi proteste continue împotriva măsurilor de austeritate, investitorii nu reuşesc să înţeleagă cum a ajuns la această concluzie“, comentează un analist londonez, citat de „The Guardian“. Un alt economist subliniază că, într-adevăr, costurile de finanţare ale statelor din sudul zonei euro s-au stabilizat, însă şomajul ridicat arată că situaţia a trecut de la o criză de lichiditate la una economică, care arde mocnit.
 
În momentul de faţă, şomajul din zona euro este de peste 12%, cu aproape 20 de milioane de şomeri, iar regiunea este în recesiune de şase trimestre consecutive - un an şi jumătate. (Bogdan Cronţ)