Preşedintele Parlamentului European va fi ales pe 14 iulie
Pe 14 iulie, deputaţii europeni îşi vor alege un nou preşedinte, ce va reprezenta Parlamentul pe scena internaţională. Grupurile politice nu au anunţat încă oficial candidaţii pentru preşedinţie, deşi unii candidaţi potenţiali sunt deja cunoscuţi. Între timp, partidele politice dau forma finală grupurilor de la Parlamentul European, în cadrul cărora se reunesc în funcţie de ideologii.
Preşedintele Parlamentului European este ales pentru un mandat de doi ani şi jumătate. Negocierile care au loc între grupurile politice înainte de alegeri (ce se vor desfăşura prin vot secret) duc, de multe ori, la acorduri ce acoperă întregul mandat de cinci ani al Parlamentului European.
Pe plan intern, preşedintele Parlamentului European prezidează şedinţele plenare din Bruxelles şi Strasbourg ale instituţiei, dă cuvântul deputaţilor, organizează votul şi se asigură că dezbaterile se desfăşoară decent. Preşedintele deschide oficial sesiunea, ţinând, de obicei, un discurs cu această ocazie.
În plus, acesta prezidează reuniunile liderilor grupurilor politice, în care se decide ordinea de zi a Parlamentului, şi reuniunile Biroului, unde sunt abordate aspectele organizaţionale şi administrative ale activităţii instituţiei.
De asemenea, preşedintele Parlamentului European reprezintă instituţia în cadrul Consiliilor Europene, care se reunesc, de obicei, de două ori pe an. Preşedintele Parlamentului vorbeşte liderilor celor 27 de state membre ale UE despre opiniile deputaţilor europeni privind situaţia din acel moment.
Preşedintele forului legislativ reprezintă instituţia în afacerile legale, de obicei în semnarea tratatelor UE. Acesta reprezintă Parlamentul şi în relaţiile externe şi face vizite oficiale în Uniune şi în afara ei. Preşedintele Parlamentului European este responsabil cu semnarea bugetului UE.