Preţul alimentelor a crescut cu 24% în ultimii cinci ani
Preţul principalelor zece alimente din coşul de consum a crescut în cei cinci ani de criză cu 24%, cele mai mari creşteri fiind la paste făinoase (peste 50%), carne de pui (48%) şi zahăr (39%), potrivit unei analize a „Ziarului Financiar“ (ZF). Astfel, în baza indicelui alimentar calculat ţinând cont de preţurile din marile magazine din Capitală, zahărul, laptele şi carnea de pui, principalele alimente care alcătuiesc coşul de consum, s-au scumpit în cei cinci ani de criză cu peste 30%. Concluziile ZF arată că în perioada 2008-2013, în care consumul a scăzut cu peste 15%, preţul coşului de consum a crescut cu 24%, semn că actorii din lanţul de consum au încercat să suplinească scăderea vânzărilor prin majorări de preţ. „Creşterea de preţuri de 24% în cei cinci ani de criză este în linie cu inflaţia de 20%. Dacă analizăm şi inflaţia, şi evoluţia cursului de schimb, putem observa diferenţe de 4-5 procente“, spune Dragoş Cabat, analist financiar.