Preţul alimentelor, în creştere

Un articol de: Mariana Bahcevan - 17 Iunie 2017

Preţurile alimentelor au crescut semnificativ în luna mai, faţă de aprilie, odată cu apariţia pe piaţă a legumelor şi fructelor din noua recoltă, potrivit ultimelor date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cifrele arată că preţurile de consum au crescut luna trecută, în medie, cu 0,28% comparativ cu cea precedentă. Cel mai mult s-au scum­pit mărfurile alimentare, în medie cu 0,61%, faţă de luna aprilie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,07%. Preţurile serviciilor au crescut cu 0,21%. Comparativ cu mai 2016, preţurile alimentelor au urcat în luna mai cu 2,61%, mărfurile nealimentare, cu 0,23%, în timp ce preţurile serviciilor au coborât cu 1,26%. Faţă de luna anterioară, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat în mai la cartofi (8,8%), transport aerian (7,6%), citrice (5,9%) şi fructe proaspete (3,8%).

La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înre­gistrat la ouă (-2,2%) şi servicii poştale (-1,1%), celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici.

Alimentele au o pondere de 34,6% în coşul de consum pe baza căruia INS calculează inflaţia în România, în timp ce mărfurile nealimentare reprezintă 45,4%, iar serviciile - 19,9%.