Prețul cărnii de porc, în scădere în UE, inclusiv în România
Prețul cărnii de porc se află pe un trend descendent în Uniunea Europeană (UE), implicit și în România. La finalul lunii iulie, valoarea a 100 kg carcasă de carne de porc valora mai puțin de 270 de euro, însă este cu 24% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.
Pe de altă parte, în primele cinci luni ale acestui an, importurile de carne de porc au crescut față de aceeași perioadă a anului trecut, România importând o cantitate mare de carne de porc din Spania, Germania și Ungaria. Potrivit Institutului Național de Statistică, în primele cinci luni ale anului, România a importat 130,6 mii tone de carne de porc, în valore de 368 milioane de euro, și a exportat mai mult de 1.600 de tone, în valoare de 1,4 milioane de euro. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, importurile de carne de porc au înregistrat o creștere de 3,14% în volum și de 41,5% în valoare.
Valoarea carcasei de 100 de kilograme de porc, tip S, a coborât, în ultima săptămână a lunii iulie, la 268,8 euro, după opt săptămâni în care prețul a ajuns chiar şi la 284 de euro, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, citate de economica.net. În România, prețul la carnea de porc a scăzut cu 0,5% față de săptămâna anterioară și cu 2,4% sub media lunii trecute, alăturându-se astfel trendului european, unde valoarea medie a ajuns la 249,14 euro, cu 0,8% mai puțin față de ultima săptămână și cu 1,1% sub media ultimei luni.
România și Grecia sunt singurele state membre ale UE unde s-au sacrificat mai mulți porci în primele patru luni ale acestui an, însă datele la cinci luni arată o scădere a numărului de animale sacrificate de la 1,2 milioane de capete în 2022 la 1,19 milioane de capete în 2023.