Prețul cărnii de porc, în scădere în UE, inclusiv în România

Un articol de: Angelica Biruță - 21 August 2023

Prețul cărnii de porc se află pe un trend descendent în Uniunea Europeană (UE), implicit și în România. La finalul lunii iulie, valoarea a 100 kg carcasă de carne de porc valora mai puțin de 270 de euro, însă este cu 24% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Pe de altă parte, în primele cinci luni ale acestui an, importurile de carne de porc au crescut față de aceeași perioadă a anului trecut, România importând o cantitate mare de carne de porc din Spania, Germania și Ungaria. Potrivit Institutului Național de Statistică, în primele cinci luni ale anului, România a importat 130,6 mii tone de carne de porc, în valore de 368 milioane de euro, și a exportat mai mult de 1.600 de tone, în valoare de 1,4 milioane de euro. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, importurile de carne de porc au înregistrat o creștere de 3,14% în volum și de 41,5% în valoare.

Valoarea carcasei de 100 de kilograme de porc, tip S, a coborât, în ultima săptămână a lunii iulie, la 268,8 euro, după opt săptămâni în care prețul a ajuns chiar şi la 284 de euro, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, citate de economica.net. În România, prețul la carnea de porc a scăzut cu 0,5% față de săptămâna anterioară și cu 2,4% sub media lunii trecute, alăturându-se astfel trendului european, unde valoarea medie a ajuns la 249,14 euro, cu 0,8% mai puțin față de ultima săptămână și cu 1,1% sub media ultimei luni.

România și Grecia sunt singurele state membre ale UE unde s-au sacrificat mai mulți porci în primele patru luni ale acestui an, însă datele la cinci luni arată o scădere a numărului de animale sacrificate de la 1,2 milioane de capete în 2022 la 1,19 milioane de capete în 2023.