Preţuri de primăvară în pieţele bucureştene
Apropierea Sfintelor Sărbători de Paşte aduce odată cu speranţa Învierii şi începutul pregătirilor pentru sărbătoare. Dar să nu uităm că înainte trebuie parcursă aşa cum se cuvine Săptămâna Patimilor.
A început agitaţia în pieţe. Lume multă, agitaţie mare. Se face aprovizionarea pentru Sfintele Sărbători dar şi pentru ziua cea mare a Intrării Domnului în Ierusalim. Vă prezentăm o încercare de radiografie a pieţelor şi preţurilor din Bucureşti. Urzici pentru post şi peşte pentru Florii Piaţa Obor este pregătită şi oferă pe tarabele frumos aliniate toată bogăţia primăverii într-o revărsare de culori în care predomină verdele crud al trufandalelor. Spanacul se vinde cu doi lei şi jumătate - trei lei kilogramul. Legătura de ştevie o găseşti cu cincizeci de bani, iar leurda cu un leu. Untişorul, care dă savoare salatelor de primăvară, îl poţi cumpăra cu doi lei legătura. Salata verde înfoiată, de mărimea unei verze, se poate cumpăra cu doi lei şi cincizeci de bani căpăţâna. Ceapa verde e cincizeci de bani iar usturoiul proaspăt un leu. Urzicile se vând cu opt lei kilogramul, iar leuşteanul cu un leu. Ridichile adunate în mănunchiuri de câte cinci sau şase costă de la unu la doi lei. Loboda e şi ea un leu, iar preţul ţelinei variază după mărime între unu şi patru lei. Roşiile de seră costă între patru şi şapte lei kilogramul, ardeii zece lei, dovleceii între cinci şi şapte lei, iar castraveţii şase-şapte lei. Ceapa uscată e la preţul de astă iarnă, adică doi lei kilogramul, iar fasolea uscată, în funcţie de calitate şi mărime, costă între cinci şi opt lei kilogramul. Cartofii se vând cu preţuri între un leu şi doi lei kilogramul. Ciupercile de cultură au preţuri începând de la cinci lei cele mai mici şi zece lei cele cu pălăria foarte mare. Pentru dezlegarea la peşte de duminică, hala de peşte oferă un adevărat paradis al faunei acvatice. De la crapii uriaşi care se vând cu optsprezece lei kilogramul, la roşioare de trei lei şi cincizeci de bani, la păstrăvii de douăzeci şi unu de lei, până la scrumbia de Dunăre de şaisprezece lei kilogramul, la calamarul grecesc preţuit la douăzeci şi nouă de lei. Alături stau cuminţi somnul de douăzeci de lei, chefalul de douăzeci şi doi, midiile de cincisprezece lei şi sepiile la patruzeci de lei kilogramul. Icrele de crap sunt la şaizeci de lei kilogramul, iar cele de ştiucă la optzeci de lei. Miel şi cozonac pentru masa de Paşte Pentru zilele de Paşte magazinele de carne din hală au fost invadate de miei. Sute de miei aduşi din zona Sibiului sau din Dobrogea atârnă în cârligele măcelarilor. Preţurile sunt, cel puţin acum, între douăzeci şi doi şi douăzeci şi patru de lei kilogramul. Organele interne se pot cumpăra şi separat la o sută şaptezeci de lei pentru un kilogram. Oăle au preţuri cuprinse între şaptezeci de bani şi un leu şi douăzeci de bani. Drobul de miel, preparat ca la mama acasă, costă optsprezece lei kilogramul. Trecând la oferta magazinelor mari, pentru cozonac şi pască preţurile variază între cinci lei kilogramul de cozonac simplu şi şaisprezece lei cel special de sărbători. Pasca se poate cumpăra de la douăzeci şi doi de lei kilogramul până la treizeci de lei. Oferta pentru ouă la market poate începe de la optzeci de bani şi ajunge la doi lei bucata. Preţul vopselelor pentru ouă încep de la treizeci de bani (tradiţionalul gallus pentru zece bucăţi), şi poate ajunge la cinci lei pentru vopsirea la rece în cinci culori. Preţurile la toate aceste produse se pot modifica în cursul săptămânii viitoare pe măsura creşterii cererilor.