Preţuri mai mici cu până la 34% la alimentele de bază
Preţurile medii ale alimentelor de bază din marile lanţuri comerciale au scăzut cu până la 34% ca urmare a aplicării prevederilor ordonanţei Guvernului privind plafonarea adaosurilor comerciale. Cele mai mari reduceri la preţuri s-au înregistrat, potrivit Consiliului Concurenţei, la fructe şi legume, în timp ce carnea de porc, zahărul şi uleiul s-au ieftinit cel mai puţin.
Consiliul Concurenţei a făcut publică analiza efectelor aplicării ordonanţei Guvernului privind plafonarea adaosurilor comerciale începând cu data de 1 august.
Noile preţuri au fost raportate la preţurile medii din lunia iunie. „Cele mai mari reduceri aplicate de marile lanţuri de retail s-au înregistrat la fructe şi legume. Preţul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preţ a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) şi pepene (22,2%)”, se precizează într-un comunicat al autorităţii de concurenţă, citat de Agerpres.
Preţul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce preţul mediu al lactatelor a înregistrat o reducere de până la 12,3% la 1 august faţă de iunie. Laptele, vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea preţului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând să coste, în medie, 5,05 lei. Preţul laptelui proaspăt românesc înregistrase, din luna mai, reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menţionat, mai subliniază sursa citată.
„În urma analizei, am remarcat scăderi ale preţurilor, ce depăşesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa şi ardeii Kapia, şi chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii şi cartofii din anumite lanţuri de retail”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Celelalte produse care se regăsesc în coşul de bază au înregistrat şi ele reduceri de preţ: pâine (13,11%), ulei (3,85%), ouă (5,31%), zahăr (3,44%) şi mălai (8,75%), carne de porc lucru (4,21%), spată porc (0,85), tacâmuri pui (8,31%), aripi de pui (12,19%), iaurt (11,28%).
Şi premierul Marcel Ciolacu a făcut o analiză proprie, demnitarul mergând într-un magazin din sectorul 4 al Capitalei ca să vadă cum s-a aplicat ordonanţa.
„Am vrut să văd cu ochii mei cum s-a aplicat acest act normativ. (...) Cele mai mari scăderi sunt la cartofii noi, apoi la pâine, telemea, făină şi mălai. Îi asigur pe toţi românii că, în perioada următoare, toate autorităţile cu competenţe de control vor verifica, în toate magazinele, ca acest act normativ să fie corect aplicat astfel încât preţul coşului zilnic al fiecărui român să fie redus”, a transmis primul-ministru. (O. N.)