Preţurile ridicate la alimente nu sunt un fenomen temporar

Data: 08 Feb 2011

Creşterea recentă a preţurilor la alimente şi petrol nu este temporară, deoarece nu are o natură speculativă, iar guvernele şi populaţia ar trebui să se pregătească de înrăutăţirea situaţiei, potrivit unei analize AFP. Deşi pare similar cu avansul accelerat al cotaţiilor mărfurilor din 2007-2008, actualul trend ascendent al preţurilor la alimente şi petrol nu are rădăcini în zona speculei şi nu se va termina într-o prăbuşire puternică a preţurilor, aşa cum s-a întâmplat acum doi ani. Cererea tot mai mare din ţările emergente, precum China, India, Rusia sau Brazilia, alături de fenomenele meteorologice nefavorabile agriculturii care se manifestă tot mai des şi de dobânzile scăzute, creează o "furtună perfectă" care propulsează preţurile la mărfuri agricole şi industriale la noi maxime. "În Indonezia, guvernul a suspendat accizele pe importurile de alimente cheie, după ce inflaţia a ajuns în ianuarie la 7%. În Bolivia, zahărul este distribuit în raţii, după o creştere de 64% a preţului", notează AFP. Organizaţia pentru Hrană şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite a anunţat, săptămâna trecută, că preţurile alimentelor au atins în ianuarie noi maxime record şi a avertizat că ar putea să apară probleme politice. "Nu numai că există un risc, dar au avut loc deja revolte în unele părţi ale lumii, din cauza creşterii preţurilor la hrană", a arătat şeful OHA, Jacques Diouf.