Prezență arhierească în Parohia Ortelec, Protopopiatul Zalău

Un articol de: Arhid. Ionică Torcoș - 04 Martie 2024

Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat duminică, 3 martie, în mijlocul credincioșilor din Parohia „Naș­terea Maicii Domnului” din cartierul zălăuan Ortelec, Protopopiatul Zalău, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe seama Parohiei Hurez, din Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pe diaconul Adrian-Ionuț Șandor.

La finalul slujbei, preotul paroh Doru-Vasile Gârboan a mulțumit Preasfinţitului Părinte Petroniu pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură și i-a oferit o icoană.

În Ortelec se remarcă locul unui vechi castru pe zona numită „Cetate”, unde a fost ridicată Bisericuţa „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” în anul 1840. În 2006, preotul paroh de atunci, Nicolae Gudea, a început ridicarea noii biserici, care a fost finalizată în anul 2013, când a avut loc și sfințirea lă­cașului de cult. Din 2021, pr. Doru-Vasile Gârboan a fost numit paroh, iar sub păstorirea sa au avut loc mai multe lucrări de înfrumusețare a bisericii și a casei parohiale.