Prezenţă românească la sărbătorirea Sfântului Ierarh Antim în Georgia

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 03 Iulie 2024

La invitația Înaltpreasfin­țitului Părinte Mitropolit Theodor de Akhaltsikhe și Tao-Klarjeti din Patriarhia Georgiei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat în perioada 25-30 iunie la manifestările închinate Sfântului Ierarh Antim Ivireanul în localitatea sa natală, oraşul Ude din Georgia. În ziua de 26 iunie, când Biserica Ortodoxă a Georgiei îl sărbă­torește pe Sfântul Ierarh Antim, cei doi ierarhi au săvârşit Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii din oraşul Ude, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi credincioşi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaramnicului.ro.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, ierarhul român a reliefat activitatea pastorală fructuoasă a sfântului ierarh ocrotitor al ­Arhiepiscopiei Râmnicului, subliniind şi nevoinţa în slujire.

„Deși a cunoscut suferința și lipsurile pribegiei, viața Sfântului Antim n-a fost nici o clipă desprinsă de trăirea duhovnicească, al cărei scop este comuniunea desăvârşită cu Dumnezeu. Viața sfântului a fost legată de strădania de a păstra până la sfârşit comoara dobândită prin har. Prin rugăciune a descoperit calea îndumnezeirii și viețuirea întru virtute”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La final, mitropolitul georgian i-a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie pentru participarea la sărbătoarea eparhiei pe care o păstoreşte, oferindu-i pentru Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.