Prilej de bucurie pentru credincioșii bănățeni
În Duminica a 3-a după Sfintele Paști, a Mironosițelor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, iar Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială din satul Dud, Protopopiatul Ineu.
În cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala Mitropolitană din Timișoara alături de soborul de preoți și diaconi de la sfântul locaș, IPS Mitropolit Ioan a explicat pericopa evanghelică a duminicii: „Pentru credința nestrămutată a femeilor mironosițe, Hristos le-a dat prima bucurie adevărată pe pământ prin acest cuvânt: Bucurați-vă! Deschiderea mormântului în care a fost pus Domnul arată că ni s-a deschis şi nouă uşa, pentru a putea intra în Împărăţia lui Dumnezeu, Împărăţia celor vii, pentru a intra la Cina marelui ospăţ al Mirelui Hristos, biruitorul iadului şi al morţii”.
De asemenea, în seara zilei de duminică, în același locaș a avut loc sărbătorirea Zilei Familiei, eveniment organizat de către Arhiepiscopia Timişoarei și Societatea Femeilor Creştin-Ortodoxe din Timişoara, la care au fost invitate peste 100 de familii creştin-ortodoxe din eparhie. Invitatul special al serii duhovnicești a fost Mitropolitul Banatului, care a adresat un cuvânt celor prezenți despre pericolul în care se află familia creștină astăzi. „Familia este în mare primejdie, și de aceea încercăm prin Biserică să atragem atenția și să sprijinim familia. Chiar zilele acestea, ne-am propus și vom construi câteva case pentru familii cu mai mulți copii. Am găsit familii cu 8 copii, unde casa se prăbușește pe ei și am hotărât să ajutăm cu fapta. Hrana și îmbrăcămintea pe care le dăruim semenilor noștri aflați în nevoi, Domnul ni le va socoti ca mir de mironosiță adus la mormântul Său”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.
După oficierea Acatistului Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, au fost citite rugăciuni pentru familie, apoi grupul vocal al Societăţii Femeilor Creștin-Ortodoxe din Timișoara au interpretat un repertoriu alcătuit din piese și cântări religioase. La final, familiile invitate au primit în dar, cu autograf, cartea „Pe cărarea Raiului” a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan Selejan.
În aceeași duminică, IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială din satul Dud, Protopopiatul Ineu. La sosirea în localitate, Înaltpreasfinţia Sa a fost aşteptat de soborul slujitor, avându-l în frunte pe părintele Adrian Zaha, protopopul Ineului.
La momentul rânduit, credincioşii au ascultat cuvântul de învăţătură rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, pus sub titlul: „Slujire aleasă”. Arhiepiscopul Aradului a vorbit despre modelul mironosiţelor sau miroforelor şi purtătoarelor de mir, nume primite datorită îndeletnicirii lor la vremea Pătimirilor Mântuitorului. Împlinind cultul pentru cei adormiţi, au fost în măsură să vestească cele dintâi Învierea lui Hristos-Domnul. Apropierea lor de Maica Domnului redă şi mai mult sensul misiunii lor în Biserică. Prin referirea la alegerea celor șapte diaconi, citirile scripturistice ale zilei adaugă încă o învăţătură despre ceea ce înseamnă numirea de „întocmai cu apostolii” pentru unele dintre ele, precum şi despre rolul femeii în Biserică, societate şi familie, practicând virtuţile teologice, morale şi sociale, spre asigurarea unor legături de nivel între oameni, precum şi a progresului şi păcii pe pământ. O slujire aleasă, în acest cadru, a revenit totdeauna cinului monahal, istoria bisericească făcând referire la diaconiţe şi călugăriţe. Totodată a menţionat modul local în care credincioasele dintotdeauna au cultivat valorile creştine, ilustrativ fiind faptul înfiinţării în parohie a muzeului parohial cu exponate de etnografie, a mai adăugat ierarhul.
După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Aradului a săvârşit o slujbă de sfințire a muzeului etnografic din satul Dud. La acest eveniment din viaţa parohiei au participat mulţi tineri credincioşi care au rămas impresionaţi de slujba sfinţirii muzeului, dar şi de exponatele pe care le-au văzut. În colecţia muzeului etnografic al satului Dud se găsesc următoarele obiecte ale gospodăriei tradiţionale româneşti: patul ţărănesc cu strujac, masa veche şi două scaune, lada de zestre, pătuţ mic de copil, farfurii vechi şi ştergare (prosoape) populare, căruţă cu roţi de lemn, război de ţesut, uşi împărăteşti vechi ale iconostasului, ripide vechi, icoane ale Mântuitorului Hristos și ale Maicii Domnului, țitera, tulnicul, piua, costume vechi populare.