Prima ediție a Simpozionului național „Bartolomeu Valeriu Anania - Vocea din agora cetății”

Un articol de: Darius Echim - 03 Mai 2023

În perioada 27-28 aprilie, la Cluj-Napoca a avut loc Simpozionul național „Bartolomeu Valeriu Anania - Vocea din agora cetății”. Manifestarea, aflată la prima ediție, a fost organizată de Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, în contextul săptămânii „Școala altfel”.

În cadrul evenimentului, elevii au avut posibilitatea să cunoască personalitatea mitropolitului, teologului, prozatorului, poetului și dramaturgului Bartolomeu Valeriu Anania. Simpozionul s-a desfășurat la Muzeul Mitropoliei Clujului de la demisolul catedralei, unde timp de două zile personalități clericale și laice, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și alți invitați au evocat viața, personalitatea și opera fostului ierarh clujean.

Deschiderea festivă a avut loc la 27 aprilie, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a săvârșit o slujbă de parastas la mormântul Mitropolitului Bartolomeu din necropola ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane. În sala de evenimente a muzeului, Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt evocator despre personalitatea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu și i-a îndemnat pe elevi să îi citească opera literară. Inspectorul școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc, a apreciat activi­tă­țile organizate de Colegiul Ortodox în cadrul săptămânii „Școala altfel”.

Vineri, 28 aprilie, a avut loc premierea elevilor care au participat la simpozion cu diferite creații literare și artistice în memoria Mitropolitului Bartolomeu.

Evenimentul a fost organizat de Colegiul Ortodox clujean, cu sprijinul și implicarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a Fundației „Mitropolitul Bartolomeu”, a Inspectoratului Școlar Județean Cluj, a Muzeului Mitropoliei Clujului și a altor instituții.