Prima săptămână din Postul Mare la Catedrala Episcopală din Oradea
La Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea s-a încheiat prima săptămână din Sfântul și Marele Post al Paștilor în care credincioșii au avut posibilitatea să ia parte la un program liturgic și duhovnicesc intens. Astfel, prin Slujba Pavecerniței Mari și a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, prin Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, și toate celelalte slujbe, credincioșii au fost chemați să intre în atmosfera de rugăciune și de pocăință specifică acestei perioade din cursul anului bisericesc.
În a patra zi a Sfântului și Marelui Post al Paștilor, 17 martie, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat, la noua Catedrală Episcopală, slujba Pavecerniței Mari în cadrul căreia a citit ultima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, în prezența unui mare număr de credincioși.
În cuvântul de învățătură rostit la încheierea slujbei, ierarhul a vorbit despre importanța întoarcerii omului la Dumnezeu, a pocăinței, în urcușul duhovnicesc al Sfântului și Marelui Post, dar și a stării de rugăciune la care fiecare este chemat să ajungă.
Ierarhul a subliniat că „scopul pocăinței este întoarcerea la Dumnezeul cel Viu și Adevărat, Tatăl și Fiul și Sfântul Duh, întoarcerea în comuniunea de dragoste a Preasfintei Treimi”.
Credincioşii prezenţi au fost îndemnaţi să se roage: „Noi nu suntem singuri în rugăciunea de pocăință. Toți în Biserica luptătoare ne pocăim în aceste zile, dar împreună cu noi se roagă, pentru noi, cei din ceruri, din Biserica triumfătoare. Slujba Pavecerniței celei Mari, pe lângă Canonul Sfântului Andrei Criteanul, în primele patru zile ale Sfântului și Marelui Post, are și invocări, litanii, ale Maicii Domnului, ale puterilor cerești, ale Sfântului Ioan Botezătorul, ale proorocilor, ale apostolilor, mucenicilor, cuvioșilor, ocrotitorilor bisericilor, în cazul nostru Sfinții Ierarhi Nicolae, Spiridon, Nectarie și Andrei al Transilvaniei, chemări în ajutor ale sfinților, în rugăciunea noastră, ca ei, prin rugăciunea lor, să se adauge rugăciunii noastre, ceea ce înseamnă că, pe lângă Biserica luptătoare, adică noi cei de pe pământ, în stare de rugăciune și de pocăință, în umilință, îngenunchiați cu smerenie înaintea lui Dumnezeu, îi avem împreună cu noi la rugăciune pe cei din ceruri, pe sfinții din Biserica triumfătoare”.
Programul liturgic și duhovnicesc special din Sfântul și Marele Post de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea va continua pe parcursul întregii acestei perioade.