Prima zi a Postului Mare la Catedrala Patriarhală

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 20 Feb 2018

În prima săptămână a Postului Mare, la parohii și mănăstiri din țara noastră se săvârșește rânduiala Pavecerniței Mari, în cadrul căreia se citește câte o parte din Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, numit și Canonul de pocăință.

La Catedrala Patriarhală din București, această rânduială specială a fost săvârșită în seara de 19 februarie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de slujitori. Preafericirea Sa a citit prima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, după care a urmat rânduiala Pave­cerniței Mari.

Tot în cadrul slujbei de seară a fost rostită și rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, „Doamne şi Stăpânul vieţii mele”, specifică perioadei Postului Sfintelor Paşti. Cântările bisericești ale slujbei Pavecerniței Mari au fost intonate de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române şi de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale. Astăzi şi în următoarele două zile, slujba Canonului cel Mare va fi oficiată la Catedrala Patriarhală de la ora 16:00. Mai multe detalii în ediția de mâine.