Prima zi de Paşti la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 05 Mai 2021

La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în Duminica Sfintelor Paști, slujba din noaptea de Înviere a fost săvârşită de Înalt­preasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Mii de credincioși clujeni au primit Sfânta Lumină adusă de la Ieru­salim. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învăță­tură, iar slujba s-a încheiat cu procesiunea de înconjurare a catedralei de către ierarh, alături de soborul slujitor și de credincioși cu lumânări în mâini, cântând „Hristos a înviat din morți...”.

În cursul dimineţii din prima zi de Paşti, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană şi a citit Scrisoarea Pastorală.

„Din Sfântul Mormânt a înviat Domnul Iisus Hristos la Paști, iar la a doua Lui venire, din mormintele lor, vor învia toți morții noștri. De aceea, noi avem o cinstire deo­sebită pentru mormintele strămo­șilor”, a subliniat ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu.  Protosinghelul Simeon Pintea, eclesiarhul catedralei, a fost hirotesit arhimandrit, iar comisarul-șef Ciprian-Vasile Rus, șeful Poliției din municipiul Cluj-Napoca, a primit din partea ierarhului „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei. La Liturghia Pascală săvârşită în fața catedralei din Piața „Avram Iancu” a fost prezentă garda de onoare a Grupării de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca.

Vecernia din Duminica Paștilor, numită și „A doua Înviere”, a fost săvârşită, de la ora 18:00, în catedrală de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei și de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar. În cadrul Vecerniei speciale a fost citită Evanghelia în 12 limbi. Răspunsurile la strană au fost date de cântăreții catedralei. Diaconul Sergiu-Iustin Pop, secretarul de cabinet al Episcopului-vicar, a fost hirotesit arhidiacon, iar preoții slujitori și diaconii de la Catedrala Mitropolitană au primit din partea ierarhului Ordinul „Episcop Nicolae Ivan”.