Prime energetice de maximum 15.000 de euro pentru locuințe

Data: 17 Septembrie 2020

Circa 9.000 de români pot beneficia de câte 15.000 de euro pentru eficientizarea energetică a locuinţelor, prin programul de finanţare „Casa Eficientă Energetic”, care a debutat marţi.

Potrivit Ministerului Mediului, programul își propune reducerea consumului de energie din casele românilor şi a emisiilor de gaze cu efect de seră și are un buget de 430 de milioane de lei.

Pot aplica proprietarii locuinţelor unifamiliale existente, situate într-un imobil-construcţie având regim de înălţime de cel mult trei niveluri.

Prima energetică este în valoare de maximum 15.000 de euro (aproximativ 70.000 de lei), sumă pe care Ministerul Mediului o finanţează prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Finanţarea nerambursabilă decontează 60% din costul lucrărilor, dar nu mai mult de 15.000 de euro.

„Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş”, spune ministrul Costel Alexe.

Cheltuielile eligibile ale programului „Casa Eficientă Energetic” vizează instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED etc. Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească, după implementarea acestuia, cu cel puţin o clasă energetică.

Cei interesaţi de „Casa Eficientă Energetic” trebuie să depună on-line, la adresa https://cee.afm.ro/, cererea însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea.

(C. Zamfirescu)