Primele premii UE pentru sectorul alimentar ecologic

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 28 Septembrie 2022

Comisia Europeană i-a prezentat, zilele trecute, pe cei opt câşti­gători ai primelor premii acordate de Uniunea Europeană pentru domeniul alimentar ecologic, de la fermieri la restaurante. Proveniţi din Austria, Belgia, Croaţia, Fran­ţa, Germania, Italia, Spania şi Sue­dia, câştigătorii sunt repre­zen­tanţii dezvoltării şi inovării sectorului ecologic european, contribuind la reducerea impactului agriculturii asupra mediului. 

„Am fost impresionat de fiecare dintre poveştile câştigătorilor”, a declarat Janusz Wojciechowski, comisarul pentru agricultură. Nazaret Mateos Alvarez din Spa­nia a primit premiul pentru Cea mai bună agricultoare. Ea a dezvoltat o metodă unică de cultivare a ciupercilor care maximizează cali­tatea produselor, reducând factorii de producţie şi consumul de apă.

Premiul pentru Cel mai bun agri­cultor ecologic a fost câștigat de David Pejic din Croaţia, care are cea mai veche fermă ecologică de lângă Zagreb, cu peste 60 de culturi diferite. Cea mai bună regiune ecologică a fost declarată regiunea Occitania din sudul Franţei, iar Cel mai bun oraş ecologic - oraşul austriac Seeham, unde cantinele pu­blice, grădiniţele şi şcolile gătesc şi servesc alimente 100% ecologice. 

Au mai fost acordate premii pentru: Cel mai bun biodistrict - aso­ciaţiei Associazione Bio-Distretto Cilento din Italia; Cel mai bun IMM ecologic - societăţii Goodvenience.bio din Germania, care produce ciorbe, supe, sosuri, condimente şi uleiuri artizanale; Cel mai bun comerciant ecologic - societăţii La ferme a l’arbre de Liege din Belgia; Cel mai bun restaurant ecologic - restaurantului Lilla Bjers din Suedia.