Primii beneficiari ai Centrului de la Românaşi, Sălaj

Un articol de: Ziarul Lumina - 11 Iunie 2015

Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe“ din Parohia Românaşi, judeţul Sălaj, a primit primii beneficiari. Astfel, 38 de elevi din clasele I-IV de la şcolile din Românaşi şi Poarta Sălajului au fost înscrişi la activităţile ce se derulează în cadrul Centrului de zi. Centrul, considerat cel mai mare din zona Transilvaniei, a fost inaugurat pe 23 mai 2015, în prezenţa IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei şi a PS Episcop Petroniu.

Luni, 8 iunie, în cadrul Centrului de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe“ din Parohia Românaşi au fost primiţi primii beneficiari. 38 de elevi din clasele I-IV de la şcolile din Românaşi şi Poarta Sălajului au fost înscrişi la activităţile ce se derulează în cadrul Centrului de zi. În intervalul orar 12.00 - 18.00 copiii iau prânzul, au program de igienă personală, participă la activităţi educative şi recreative, beneficiază de consiliere psihologică şi spirituală. Activităţile se desfăşoară sub coordonarea preoţilor Gabriel Gârdan şi Gheorghe Gherman.

Centrul de Servicii Sociale „Sfântul Gheorghe“ a fost inaugurat în data de 23 mai 2015, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi a Preasfinţitului Petroniu, Episcopul Sălajului. În cadrul Centrului vor funcţiona trei servicii sociale: Centrul de zi pentru copii, centru de tip rezidenţial pentru copii şi Centrul de tip rezidenţial pentru persoane vârstnice.

Lucrările la Centrul Social „Sfântul Gheorghe“ din Românaşi, considerat cel mai mare din zona Transilvaniei, au început în urmă cu 15 ani, la iniţiativa parohului Gheorghe Gherman. Valoarea totală a investiţiei se ridică la peste 12.000.000 lei. Din această sumă, circa 5-6 % reprezintă contribuţia credincioşilor din parohie, 1% contribuţia Consiliului Local Românaşi, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj, 10% reprezintă contribuţia Secretariatului de Stat pentru Culte şi a Guvernului României, cu sprijinul deputaţilor şi senatorilor din judeţ, 22 % reprezintă sprijinul unei persoane credincioase, căreia i s-au alăturat apoi alte două persoane care au sprijinit efectuarea a 28-30% din totalul investiţiei. Diferenţa a venit din ajutorul altor binevoitori din ţară şi din străinătate.

Suprafaţa totală a centrului este de 3.470 metri pătraţi şi include un centru destinat vârstnicilor, cu o capacitate medie de 50 de locuri, un centru de zi destinat copiilor din familii defavorizate, cu o capacitate medie de 30 de locuri, şi un centru de tip rezidenţial destinat copiilor aflaţi în sistemul de protecţie al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, cu o capacitate medie de 30 de locuri. (Arhid. Adrian Onica)