Primul spital al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor se va deschide în Dolhasca

Data: 29 Mai 2017

Spitalul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Dolhasca va fi prima unitate medicală cu paturi care oferă servicii spitaliceşti cu multiple specialităţi medicale de care vor beneficia localnicii cu venituri reduse din Bucovina.
Acest proiect a fost iniţiat de pr. Gheorghe Saftiuc de la Parohia Dolhasca, cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Această iniţiativă a început din anul 2004, ca urmare a necesităţii unui spital în zonă, care să deservească mai bine de 10.000 de locuitori, deoarece clădirea vechiului dispensar ajunsese în paragină, iar condiţiile de desfăşurare a serviciilor medicale erau destul de precare.
Noul spital va funcţiona de fapt în vechiul spital care a fost modernizat şi extins cu ajutorul finanţării venite din partea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi a Asociaţiei „Mila creştină" din localitate, dar şi din alte surse.
Spitalul va funcţiona ca unitate socio-medicală, sub autoritatea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. De menţionat că şi autorităţile locale au avut mereu o puternică implicare.

Unitatea socio-medicală „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" va avea 35 de paturi şi va funcţiona având 2 medici, 6 asistenţi medicali şi infirmiere. Pe lângă spital, s-au construit încăperi în care poate funcţiona un laborator de analize şi locuinţe pentru medici. Unitatea medicală are sursă de apă proprie, două centrale termice, sursă electrică compatibilă cu nevoile unui spital. Interiorul este realizat după ultimile standarde, mobilat complet, băile sunt moderne, iar traseele privind alimentaţia sau cele legate de curăţenie sunt respectate conform reglementărilor în vigoare.

Pr. protoiereu Adrian Dulgheriu al Protopopiatului Fălticeni a făcut un apel către preoţii din protoierie pentru a strânge fonduri în scopul achiziţionării unui electrocardiograf de ultima generaţie, aparat de care noua unitate medicală încă nu dispune. S-a reuşit să se strângă jumătate din suma necesară, completarea banilor venind din partea Ocolului Silvic „Silva Bucovina", condus de domnul ing. Rareş Hrestic şi din partea Protoieriei Fălticeni. Acesta este al doilea aparat medical pe care preoţii din Protoieria Fălticeni îl donează pentru o unitate medicală, primul fiind pentru Spitalul Municipal Fălticeni la secţia de Primiri Urgenţe.

După momentul predării, pr. Saftiuc Gheorghe a mulţumit pentru frumoasa acţiune, dar mai ales pentru implicarea protoieriei în astfel de acţiuni. „Dorim să refacem acea unitate care exista cândva între Biserică, Primărie şi Şcoală, pentru că, de fapt, această triadă se adresează aceleiaşi mase de oameni".

Pr. Saftiuc Teofil a făcut referire la importanţa acestui gest venit din partea preoţilor, având nădejdea că „acest aparat va salva multe inimi, pentru că tot ceea ce trăim pe pământ este vremelnic, iar comoara noastră este în ceruri. Astfel, arătăm că preotul spune şi face. Ne dorim să deschidem cât mai repede această unitate medicală în care cu toţii am pus atâta suflet".

Directorul Liceului Tehnic din Dolhasca, prof. Constantin Tanase, a menţionat că se regăseşte în tot ceea ce s-a construit aici, fiind mereu alaturi de părinţi şi de doamna preoteasă, sperând că şi celelalte proiecte se vor înfăptui prin consolidarea acestei relaţii dintre Şcoală şi Biserică.

La rândul său, pr. protopop Adrian Dulgheriu a mulţumit inginerului Rareş Hrestic, preacucernicilor părinţi, care, pe langă faptul că au contribuit la această acţiune, au participat la predarea electrocardiografului, ţinând cont de programul încărcat al acestei zile. „Ştim că fiecare dintre noi întreprindem acţiuni de ordin social în parohie care nu se fac cunoscute. Le ştie Bunul Dumnezeu. Cred că aici, la părintele Gheorghe, s-a atins o culme importantă în ceea ce priveşte acţiunile sociale, atât în arhiepiscopia noastră, cât şi în Patriarhia Română. Lumea şi presa, în general, trebuie să cunoască astfel de activităţi pe care noi le facem, pentru a se crea o percepţie completă faţă de Biserică. Este mare lucru să avem în protopopiatul nostru un astfel de centru şi trebuie să ne alăturăm părinţilor Gheorghe şi Teofil, ajutându-i aşa cum ştim noi cel mai bine. Sperăm să continuăm astfel de activităţi, atât aici, la Dolhasca, cât şi în alte părţi, unde este nevoie de ajutorul nostru. Vrem să lăsăm ceva bun în urma noastră, iar cei care ne vor urma să continue această misiune. Sperăm ca atunci când vom fi întrebaţi de Dreptul Judecător dacă i-am ajutat pe cei bolnavi, noi să putem da un răspuns pozitiv iar fapta noastră de astăzi să mărturisească pentru noi". (Pr. Georgian Rotar)