Prinos de cinstire adus Sfântului Mucenic Fanurie în Capitală

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 28 August 2021

În data de 27 august, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Fanurie. Cu acest prilej, Parohia Mihai Bravu din cadrul Protopopiatului Sector 3 Capitală și-a sărbătorit vineri cel de-al treilea hram.

Sărbătoarea parohiei a început încă de joi seară, în ajun, când a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia. În ziua de pomenire a Sfântului Fanurie, un sobor de preoți a săvârșit slujba Utreniei și Sfânta Liturghie în cinstea ocrotitorului. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii, ostenitorii și închinătorii sfântului lăcaș trecuți la Domnul. Credincioșii participanți la sfintele slujbe au putut lua apoi parte la o agapă, în cadrul căreia au fost împărțite 600 de pachete cu produse alimentare, ne-a transmis părintele paroh Bogdan Matei.

Biserica cu hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, „Sfânta Treime” și „Sfântul Mucenic Fanurie” a fost construită în perioada 1948-1959, fiind târnosită la praznicul Sfintei Treimi, în anul 1974. Sfântul lăcaș este construit după planurile arhitecților Dan Ionescu și Dimitrie-Ionescu Berechet și are ca model Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Hârlău, ctitorie a Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. În decursul timpului, evlavia credincioșilor din această comunitate pentru Sfântul Mucenic Fanurie a crescut, motiv pentru care el a fost ales ca al treilea ocrotitor al bisericii parohiale.