Prinţul Charles: „Transilvania este o comoară agricolă“
▲ „Transilvania este o comoară agricolă, deoarece combină o faună sălbatică bogată cu alimente naturale şi de calitate, produse de locuitorii zonei. Cred cu tărie că Transilvania poate da un exemplu întregii lumi cu privire la producţia ecologică de alimente sănătoase“, a declarat prinţul Charles, moştenitorul Coroanei britanice ▲
Transilvania este o comoară din punct de vedere agricol şi al producerii de alimente tradiţionale sănătoase, putând da un exemplu întregii lumi în acest sens, a spus, sâmbătă, locuitorilor din Saschiz, prinţul Charles. Moştenitorul Coroanei Britanice a inaugurat la Saschiz, în judeţul Mureş, un centru de procesare a produselor ecologice, amenajat în fostul hambar al unei case şi unde locuitorii din zona Târnava Mare îşi vor putea vinde alimentele şi băuturile tradiţionale. „Transilvania este o comoară agricolă, deoarece combină o faună sălbatică bogată cu alimente naturale şi de calitate, produse de locuitorii zonei. Cred cu tărie că Transilvania poate da un exemplu întregii lumi cu privire la producţia ecologică de alimente sănătoase“, a declarat prinţul Charles. Presiunile dezvoltării subminează adesea integritatea ecologică a unei zone Moştenitorul Coroanei britanice a subliniat că micile sisteme tradiţionale de producţie se dovedesc adesea fragile în faţa ritmului dezvoltării şi, tocmai de aceea, trebuie protejate, deoarece reprezintă o soluţie la criza economică şi de mediu actuală. „Din nefericire, presiunile dezvoltării subminează adesea integritatea ecologică a unei zone şi a fragilei sale economii. Prin urmare, este imperativ necesar ca sistemele de producţie de mici dimensiuni să fie preţuite şi protejate, pentru că ele constituie, de fapt, un răspuns practic la criza economică şi de mediu globală pe care o are de înfruntat lumea azi. Ar fi o tragedie de proporţii inimaginabile ca un asemenea sistem unic, împreună cu biodiversitatea sa - păduri, locuri, tradiţiile culturale sau populare -, să se piardă tocmai în momentul în care lumea începe să-şi dea seama ce importante şi valoroase sunt ecosistemele sale pentru umanitate“, a spus prinţul Charles. „Simpla transformare a hambarului tradiţional al unei case va permite acum producătorilor locali să-şi vândă produsele pe scară mai largă, îndeplinind, totodată, condiţiile de igienă şi securitate alimentară stabilite de Uniunea Europeană“, a arătat Charles. Prinţul a evocat cu plăcere faptul că şi anul trecut a avut ocazia să deguste la Saschiz produsele tradiţionale transilvănene şi nu a ezitat nici de data aceasta să încerce din nou brânza de oaie, dar, mai ales, mierea polifloră şi de pădure sau gemurile de coacăze, rabarbăr şi măceşe. Moştenitorul Coroanei britanice nu a plecat cu „mâna goală“ de la Saschiz, cumpărând de la localnici câteva ţesături şi un covor de lână.