Privind „În Lumina Tradiției” la Caransebeș

Un articol de: Darius Herea - 22 Aprilie 2017

Miercuri, 19 aprilie, la demisolul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caran­sebeș, s-a desfășurat vernisajul fotografic intitulat „În Lumina Tradiției”, organizat de Centrul de voluntariat „Alexandra Florea” al Episcopiei Caranse­beșului, Centrul de tineret „Acoperământul Maicii Domnului” și Colegiul Național „C. D. Loga” din Ca­ransebeș, prin Cercul de lectură „Fărâmituri de lectură cu ceai”.

În deschiderea evenimentului, tineri din corul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”, dar și copii și tineri ai Centrului de Tineret din Zăgujeni au susținut un recital de pricesne și cântece pascale, recital încununat de poezii rostite în grai bănățean.

Expoziția fotografică a adus în privirile iubitorilor de frumos și de tradițional perspectiva fotografului caransebeșean Bogdan Comănescu asupra oamenilor și a locurilor în lumina tradiției. Oameni în porturi populare desfășurând activități specifice mediului rural, peisaje unice surprinse în lumina asfințitului sau în argintiul iernii, sentimente, emoții ce iau, prin fotografie, diverse înfățișări, culori, forme - astfel s-ar descrie, „În Lumina Tradiției”, vernisajul fotografiilor semnate de Bogdan Comănescu.

„Om, sentiment și tradiție, asta este ceea ce îmi place mie să transmit. Niciodată, atunci când fotografiez, nu caut ceva anume, ci îmi îndrept obiectivul spre ceea ce simt că trebuie surprins și transmis. Simt, pur și simplu…”, subliniază fotograful.

Cercul de lectură „Fărâmituri de lectură cu ceai”, organizat de Centrul de voluntariat „Alexandra Florea” al Episcopiei Caranse­beșului, Centrul de tineret „Acoperământul Maicii Domnului” și Colegiul Național „C. D. Loga” din Caransebeș, se află la a patra întâlnire, invitații de până acum fiind scriitoarea Ana Barton, poetul și realizatorul de emisiuni Robert Șerban, sculptorul Bata Marianov și fotograful Bogdan Comănescu.

Cercul de lectură are ca scop „educarea” altfel a tinerei ge­nerații - o educare prin exemplu, prin experiențele de viață ale unor personalități (scriitori, jurnaliști, sculptori, artiști) împărtășite cu tinerii, astfel încât aceștia să perceapă importanța culturii și a lecturii, dar și artisticul și esteticul din viața de zi cu zi, la rândul lor luptând pentru idealurile și visele lor, ieșind astfel din haosul realității în care trăim.