Procesatorii români, controlaţi de organismele europene
▲ Firmele româneşti din sectorul agroalimentar şi-au reafirmat dorinţa de reluare a exporturilor cu produse din carne de porc, astfel că experţii Comisiei Europene vor evalua condiţiile de procesare ▲ Întrucât pesta porcină „nu este ţinută sub control“, firmele din ţara noastră au primit, până la 31 decembrie 2009, interdicţia de a exporta carne de porc în ţările comunitare ▲ Singura soluţie în acest sens este metoda „lohn“, adică folosirea materiilor prime din zone libere de pestă în obţinerea preparatelor din carne ▲
O misiune a Comisiei Europene va evalua, în luna august, mai multe fabrici de preparate din carne de porc care vor să livreze produse în spaţiul comunitar, folosind metoda lohn, adică utilizând materie primă adusă din zone libere de pestă porcină. Misiunea va începe pe 18 august şi va viza şapte unităţi care au cerut dreptul de a livra produse din carne de porc în alte state ale UE. „Din 18 august va veni o misiune FVO (Food and Veterinary Office - n.r.) pentru lohn. Vor fi doi inspectori, care vor merge în mai multe judeţe la unităţile care au cerut să livreze în statele comunitare. Inspecţia are loc ca urmare a solicitării venite din partea Ministerului Agriculturii şi Autorităţii Veterinare“, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. El a adăugat că instituţia a solicitat Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) o listă a fabricilor care vor să folosească metoda lohn, iar acestea sunt cele care urmează să fie inspectate de echipa de evaluare. „Verificările se vor referi, de exemplu, la asigurarea trasabilităţii, a respectării normelor sanitar-veterinare. Aceasta este o misiune preliminară, în urma căreia se va întocmi un raport. Dacă totul merge bine, în final se va emite şi publica în Jurnalul Oficial o decizie în care vor fi cuprinse unităţile care au fost aprobate să facă livrări în UE, dar asta nu se va întâmpla imediat; adică nu se termină misiunea şi în ziua a doua vom avea o decizie. Este un proces care presupune anumite etape şi care necesită timp“, a mai spus Roatiş. Potrivit preşedintelui ARC, Sorin Minea, misiunea de evaluare va dura zece zile, iar o eventuală decizie favorabilă va fi un pas înainte pentru obţinerea dreptului de livrare în UE pentru toţi procesatorii de carne de porc. Lucrul în sistem lohn înseamnă că procesatorul foloseşte materie primă din zone libere de pestă porcină, de la animale care nu au fost vaccinate împotriva bolii, adică din import. În acest context, una dintre cele mai importante puncte care vor fi evaluate de inspectorii Comisiei este trasabilitatea. „Fabrica trebuie să probeze de unde a luat fiecare bucată de carne“, a spus Minea. Firmele din România nu mai pot livra produse din carne de porc în statele UE din cauza pestei porcine. Comisia Europeană a decis, în luna septembrie a anului trecut, să prelungească, până la 31 decembrie 2009, interdicţia impusă firmelor româneşti, considerând că boala nu este încă ţinută sub control. Pentru reluarea livrărilor există mai multe variante, printre care lohn-ul. Pentru o reluare generalizată a livrărilor în state ale UE, care să vizeze toţi procesatorii, nu numai pe cei care fac lohn, România trebuie să demonstreze că boala este sub control şi să nu mai utilizeze vaccin pentru imunizarea animalelor.