Procesiuni de Florii, la Sibiu şi Bistriţa
Credincioşii din Sibiu au participat în număr mare la Vecernia şi Litia oficiate în Sâmbăta Floriilor, la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Slujbele religioase au fost urmate de o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, preoţii şi credincioşii purtând în mâini crengi de salcie. De asemenea, peste 1000 de credincioşi au participat la procesiunea de Florii din Bistriţa.
La Catedrala mitropolitană din Sibiu, soborul slujitor, format din toţi preoţii din oraş şi din împrejurimi, a fost condus de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. După procesiunea în jurul Catedralei mitropolitane, ierarhul le-a vorbit credincioşilor despre pregătirea spirituală pentru intrarea în Săptămâna Pătimirilor Mântuitorului Iisus Hristos, începută încă de la praznicul Floriilor.
„După ce l-a înviat pe Lazăr în Betania, Mântuitorul, în smerenie dumnezeiască, a intrat în Ierusalim pe mânzul asinei. A rânduit Dumnezeu ca să audă din gura pruncilor osanale, aşa cum se cuvine numai lui Dumnezeu. Cei care L-au întâmpinat şi-au aşezat hainele lor ca să treacă peste ele. Dar nu peste multe zile vom auzi din gura lor strigăte de hulă. Călătoria acestei vieţi este atât de limitată şi de scurtă, de aceea Biserica ne oferă posibilitatea de a ne manifesta bucuria călătoriei împreună cu Hristos, a întâmpinării lui Hristos, cu semne văzute ale dragostei noastre lăuntrice, ale preţuirii şi mulţumirii de care suntem datori să dăm dovadă prin tot ceea ce facem noi. Această ceremonie, această prelungire a momentului liturgic, al ceremoniei liturgice al vohodului de la Litie, prelungită şi în afară, ne-a ajutat pe fiecare dintre noi să ne manifestăm această bucurie pregătitoare pentru praznicul de mâine, iar mâine luăm putere pentru a-L urma pe Mântuitorul Iisus Hristos în zilele Pătimirii Sale până la măreaţa Înviere”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
Procesiune pe străzile Bistriţei
Câteva mii de persoane au participat, la Bistriţa, la procesiunea de Florii, din Sâmbăta lui Lazăr. Procesiunea a fost condusă de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de care s-au aflat preoţi şi credincioşi din Protopopiatul Bistriţa dar şi din întreaga Arhiepiscopie. Procesiunea a început în faţa Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” unde ierarhul a binecuvântat ramurile de salcie care au fost oferite credincioşilor. Procesiunea religioasă s-a desfășurat, apoi, pe următorul traseu: strada „A. Odobescu”, Bulevardul Republicii, Piața „Petru Rareş”, Piața Unirii - Protopopiatul Bistriţa, unde, la biserica de la „Corona”, a fost oficiată slujba Vecerniei.