Procesiuni în Sâmbăta Floriilor
În Sâmbăta lui Lazăr, în numeroase localități au avut loc procesiuni închinate sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim. Cu acest prilej au fost citite rugăciuni de binecuvântare a credincioșilor și ramurilor de salcie care au fost, apoi, împărțite credincioșilor.
Credincioșii din Sibiu și împrejurimi au participat și în acest an la tradiționala procesiune din Sâmbăta Floriilor de la Catedrala Mitropolitană din cetatea transilvăneană. Procesiunea a avut loc după slujba Privegherii oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu preoții de la bisericile din oraș. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Șaguniana” a Protopopiatului Sibiu, dirijată de pr. Alexandru Szasz. Corala preoților a susținut la finalul slujbei religioase un recital de cântări specifice Postului Mare. În cadrul slujbei de Priveghere s-au citit rugăciuni de binecuvântare a stâlpărilor împărțite credincioșilor în Sâmbăta Floriilor.
De asemenea, Părintele Mitropolit Laurențiu a citit rugăciuni de binecuvântare a credincioșilor din Sibiu și a tuturor celor care vor participa în perioada următoare la summit-ul Uniunii Europene organizat în cetatea transilvăneană.
„Ne-am adunat cu toții ca să facem și noi această mărturie a unui pelerinaj, a unei călătorii împreună cu Hristos, purtând în mâini ramuri și stâlpări. Este o manifestare pe care noi ne-o exprimăm și ați văzut că în toată țara s-au făcut astfel de pelerinaje de la o biserică la alta, pentru ca să fie întâmpinat Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care intră în Ierusalim și se pregătește pentru Pătimirile Sale mântuitoare pentru noi. După ce am săvârșit această rânduială a Vecerniei cu Litia ne-am rugat pentru tot ceea ce trebuie să ne dea Dumnezeu nouă și întregii lumi. Ar fi cu totul straniu dacă în Biserică ne-am ruga doar pentru noi. Toate rugăciunile sunt la plural și exprimă comuniunea dintre noi, comuniunea cu toți cei care ne înconjoară, cu toți cei care sunt în lumea aceasta de care depindem și noi. La propunerea și la inițiativa confesiunilor din acest oraș de a se face o săptămână de priveghere, astăzi a fost rândul nostru și ne-am rugat în bisericile noastre. Cu toții ne-am rugat lui Dumnezeu pentru manifestarea de la Sibiu de după Paști, unde vor veni reprezentanții popoarelor Europei, ne-am rugat ca Dumnezeu să-i ocrotească și să-i lumineze pentru bunăstarea tuturor popoarelor și pentru identitatea spirituală și națională a fiecărui popor”, a spus ierarhul.
Preoții și credincioșii au înconjurat, apoi, Catedrala Mitropolitană purtând în mâini stâlpările sfințite și icoana praznicului.
Procesiune la Bistrița
În Sâmbăta lui Lazăr, pentru al cincilea an consecutiv, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a avut loc Procesiunea de Florii din municipiul Bistrița. Alături de ierarh, au participat numeroși preoți, diaconi, călugări, oficialități locale și județene, tineri îmbrăcați în straie populare, dar și mulțime de credincioși cu ramuri de salcie în mâini.
Organizată în ajunul Floriilor, de Protopopiatul Ortodox Român Bistrița, în parteneriat cu Asociațiile tinerilor creștini ortodocși din protopopiatele Bistrița, Năsăud și Beclean, această manifestare duhovnicească este organizată în cinstea drumului pe care L-a parcurs Mântuitorul Iisus Hristos din Betania la Ierusalim, înainte cu o săptămână de Pătimirile și Învierea Sa din morți.
Procesiunea a început la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, unde Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a binecuvântat ramurile verzi care au fost oferite credincioșilor.
Cu acest prilej, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți despre faptul că „înainte de a intra în Ierusalim, Hristos a biruit moartea”.
Procesiunea religioasă s-a desfășurat pe următorul traseu: str. „Alexandru Odobescu” – Bulevardul „Republicii” – Piața „Petru Rareș” – Piața Unirii – Protopopiatul Ortodox Bistrița, unde la Biserica de la „Coroana”, în față la Panteonul Bistriței, a fost oficiată slujba Vecerniei.
De asemenea, Grupul de copii din cadrul Programului after school „Sfântul Stelian” al Școlii gimnaziale „Ștefan cel Mare” Bistrița, coordonați de prof. Nicoleta Țurca, și Ansamblul de muzică tradițională al Liceului de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița, condus de prof. Cristina Bălan, au susținut un concert de pricesne.
Procesiunea Floriilor în capitala Banatului
La Timișoara, marele praznic al Intrării Domnului în Ierusalim, numit în popor și Floriile, a început în ajunul sărbătorii, prin îndătinatul pelerinaj al credincioșilor bănățeni cu icoane, flori și ramuri verzi de salcie în mâini. Procesiunea Floriilor din capitala Banatului a reunit clericii și credincioșii din parohiile urbane, într-o acțiune cu caracter doxologic și anamnetic, actualizând evenimentul din istoria mântuirii, când Mântuitorul Hristos a intrat cu ovații, înainte de sărbătoarea Paștilor, în cetatea Iersusalimului. Litania s-a desfășurat pe următoarele trasee: Biserica Parohiei Timișoara-Iosefin – B-dul „16 Decembrie 1989” – Podul Traian – Catedrala Mitropolitană; Biserica Parohiei Timișoara-Elisabetin (Piața Crucii) – strada „Protopop Dr. George Dragomir” - B-dul „Mihai Viteazul” – Catedrala Mitropolitană; Mitropolia Banatului – B-dul ”C.D. Loga” (trotuar) – Catedrala Mitropolitană.
Împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, cele trei grupuri de pelerini s-au îndreptat de la bisericile parohiale centrale și de la reședința mitropolitană, în duh de rugăciune și în armonia imnelor de laudă, spre Catedrala mitropolitană, unde au fost întâmpinaţi de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Procesiunea Stâlpărilor s-a încheiat pe platoul din fața Catedralei, când toate cele trei grupuri de pelerini s-au reunit într-o frumoasă comunitate de credincioși, mărturisitori ai Dumnezeului-Înomenit. Programul liturgic a continuat în interiorul sfântului lăcaș de cult cu săvârșirea Slujbei Vecerniei Mari și a Litiei, oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan.
Pelerinaj de Florii la Scînteia, Arad
Tradiţia Pelerinajului de Florii în Parohia Scînteia – Domeniul Lupaş, Protopopiatul Arad, cu numele „Sărbătoarea Sălcuţelor” a ajuns la ediţia a V-a, iar în acest an s-a încheiat cu sfinţirea Centrului de Mediere a Implicării Comunitare (MIC) „Prietenii Mei” (Ioan 15, 14).
Vecernia Floriilor, sfinţirea sălcuţelor şi sfinţirea Centrului MIC „Prietenii Mei” au fost săvârşite de consilierul cultural al Arhiepiscopiei Aradului, protos. Iustin Popovici. Alături de credincioşii din Parohiei Scînteia, la sărbătoare au luat parte invitaţi din parohiile învecinate: Şimand, Andrei Şaguna, Zimand Cuz, Arad și Sîntana. Alături de protos. Iustin Popovici s-au aflat pr. Mircea Hurdea, de la Parohia Şimand, pr. Vlad-Sergiu Sandu, Parohia Firiteaz și pr. Gabriel Ioan Vladu, parohia Scînteia.
Centrul MIC „Prietenii Mei” a fost gazda unui program cultural-religios special susţinut de Corul „Eutherpe” al Colegiului Naţional de Arte „Sabin Drăgoi” cu o suită de piese sub titlul „Istoria Muzicii”, Grupul Coral al Asociaţiei „Anastasis Orbis” din Şimand, condus de pr. Mircea Hurdea, Alexandru Şomlea cu un recital la pian. Acelaşi centru a găzduit, pe parcursul sărbătorii, pentru copii şi tineri, ateliere de creaţie în artă tradiţională a satului românesc, coordonate de Loredana Postolache – Asociaţia „Chemarea Naturii”, artă culinară şi meşteşuguri.