Producătorii care stropesc legumele în exces vor rămâne fără subvenții

Data: 09 Mai 2023

Legumicultorii care folosesc substanțe chimice în exces pentru a grăbi coacerea culturilor nu vor mai beneficia în viitor de subvenţiile oferite prin Ministerul Agriculturii, a avertizat ministrul Petre Daea, în contextul în care mai mulți producători din zona Buzăului sunt cercetați penal pentru că ar fi pus în vânzare legume stropite cu amestecuri având o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă.

Potrivit oficialului, autorităţile îi vor monitoriza pe cei care beneficiază de susţinere financiară prin programele pentru cultivarea legumelor în sere şi solarii, astfel încât pe piaţă să nu mai ajungă produse care nu sunt conforme din cauza conţinutului ridicat de substanţe chimice.

„În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător înscris în programul pentru legume. În al doilea rând, sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care utilizează aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului”, a declarat Daea pentru Agerpres.

În același context, inspectorii sanitar-veterinari din Buzău au anunțat că vor începe controalele la producătorii de roșii la 15 mai, cu două săptămâni mai devreme decât era stabilit.

La rândul său, senatorul Vlad Mircea Pufu a cerut intensificarea analizelor la legumele și fructele care ajung la raft. „Numărul probelor de legume şi fructe care sunt recoltate pentru a fi analizate este prea mic în comparaţie cu volumul produselor care ajung pe piaţă. Mai mult, analizele se fac doar la Bucureşti, iar obţinerea rezultatelor este un proces de durată”, a declarat Pufu. (C.Z.)