Producătorii din panificaţie se contrazic pe tema scumpirii pâinii
▲ Producătorii au anunţat că vând kilogramul de grâu cu până la 6 bani, preţ mai mic cu 4 bani decât cel din iarna lui 2003, atunci când a fost înregistrată o criză a grâului ▲ Printre măsurile care pot fi luate astfel încât preţul pâinii să fie menţinut se numără importul de cereale din Uniunea Europeană ▲ Preţul pâinii va creşte de la 1 august, pentru că oferta de grâu este foarte scăzută, iar cererea este mai mare ▲
Anunţata majorare a preţului la pâine este nejustificată, susţine vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Ion Bălan. Vicepreşedintele LAPAR a declarat că producătorii vând kilogramul de grâu cu până la 6 bani, preţ mai mic cu 4 bani decât cel din iarna lui 2003, atunci când a fost înregistrată o criză a grâului. „Din 2003, preţul pâinii a crescut continuu, din cauza cheltuielilor reclamate de producători. La ora asta, însă, din punctul meu de vedere, o majorare a preţului este nejustificată şi există măsuri care se pot lua pentru ca populaţia să plătească acelaşi preţ, nu unul mărit fără motiv“, a declarat Bălan. În opinia sa, printre măsurile care pot fi luate astfel încât preţul pâinii să fie menţinut se numără importul de cereale din Uniunea Europeană. La începutul acestei săptămâni, preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie, Aurel Popescu, a anunţat că preţul pâinii va fi majorat, această situaţie fiind explicată de acesta prin cantităţile reduse de grâu, preţul crescut pentru achiziţionarea acestora şi stocurile care se epuizează. Până în prezent, în judeţul Tulcea, producătorii de produse de panificaţie nu au anunţat majorarea preţului pâinii. Preţul pâinii va creşte de la 1 august, pentru că oferta de grâu este foarte scăzută, iar cererea este mai mare, a declarat preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, Aurel Popescu. „Nu pot spune exact cu cât va creşte preţul pâinii, pentru că el va fi stabilit de fiecare procesator“, a menţionat Popescu. Acesta a precizat că preţul grâului de panificaţie a crescut cu 35%, în ultimele săptămâni. De asemenea, preşedintele Rompan a declarat că preţul pâinii va mai creşte o dată la sfârşitul anului, cel mai probabil la sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. Cantităţile reduse de pe piaţa românească sunt un rezultat al temperaturilor foarte ridicate înregistrate în ultima perioadă, potrivit preşedintelui Rompan. „La ora actuală, mai avem pe stoc doar 70.000 de tone de grâu, o cantitate care ne ajunge pentru o perioadă de maxim trei săptămâni. Deşi în acest an recolta de grâu nu se va ridica la nivelul celei din 2006, estimările actuale prognozează o cantitate de circa trei milioane de tone. Reprezentantul Rompan afirmă că din analizele efectuate până în prezent reiese că mai mult de 70% din producţia de grâu este de o calitate foarte bună“, a declarat Aurel Popescu. Pentru acoperirea necesarului de consum se va apela la importuri de grâu. „Cantitatea de grâu nu va acoperi necesarul de consum“, a explicat Popescu. Preţul pâinii va creşte în următoarele zece zile din cauza cantităţilor reduse de grâu de pe piaţa românească şi a preţului de achiziţie, a declarat preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, Aurel Popescu. Acesta a spus că nu poate estima exact procentul de creştere pentru că depinde de fiecare procesator în parte şi de influenţele pe care le va avea în costurile de producţie. „Estimez că întrega recoltă de grâu va putea fi utilizată în panificaţie. Pentru acoperirea necesarului de consum vom fi, însă, nevoiţi să apelăm la importuri sau la stocurile din rezerva de stat“, a explicat Popescu. În prezent, grâul se vinde pe piaţa internă cu un preţ de 5.500 lei/kg, mai ridicat decât cel de pe piaţa externă, în condiţiile în care, anul trecut, în perioada secerişului, preţul grâului era la aproape jumătate, între 2.800-3.200 lei/kg. Preţul unei pâini de 300 de grame este în prezent de 0,65-0,70 lei. Conform statisticilor, un român consumă anual între 115-120 kg pâine. Seceta a făcut ravagii în acest an la culturile de păioase, mai ales în sudul ţării, producţiile fiind extrem de scăzute, de cel mult 2.000 de kilograme la hectar.