Producție de cartofi mai mică decât anul trecut

Data: 09 Septembrie 2021

Producătorii din Harghita au început recoltarea cartofului, care este cultura de bază în judeţ, producţia fiind mai redusă decât anul trecut cu 30-40%, potrivit șefului Direcţiei pentru Agricultură.

„Recoltatul cartofului în judeţul Harghita a început de o săptămână. În mare parte, recoltarea se face mecanizat, cu combine, în lipsă de forţă de muncă manuală. Toată lumea s-a axat mai mult pe recoltat mecanizat, inclusiv producătorii mici (...), deşi la capete şi pentru pregătirea parcelelor pentru combine e nevoie de forţă de muncă manuală, de grupuri de muncitori”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt.

El a precizat că producţia de cartofi din Harghita este mai mică decât anul trecut cu 30-40%, din cauza lipsei precipitaţiilor care ar fi fost necesare la sfârşitul lui iulie - începutul lui august, atunci când s-au format tuberculii.

„Producţia la cartofi de industrializare pentru chipsuri este de 20-21 tone la hectar, iar la soiurile tradiţionale de consum se ridică la 28 de tone la hectar. Lipseşte o treime cel puţin faţă de anul trecut, producţiile sunt mai mici cu 30-40%”, a arătat oficialul.

În ceea ce priveşte preţul, acesta nu este, deocamdată, stabilizat şi se situează la mai puţin de
1 leu pentru soiurile de industrializare şi între 1 leu şi 1,10 lei la soiurile de consum. „Preţul final începe să se stabilizeze spre sfârşitul recoltării, adică la sfârşitul lunii septembrie”, a subliniat Romfeld.

Cu o suprafață dedicată culturii cartofului, în acest an, de 7.200 de hectare, Harghita este una din zonele cu tradiţie în cultivarea acestei legume, alături de Covasna, Braşov, Suceava şi Sibiu. (C. Z.)