Profesorii de religie gorjeni, în şedinţă de lucru
Profesorii de religie din judeţul Gorj s-au întrunit joi, 14 septembrie, în Amfiteatrul Colegiului Economic „Virgil Madgearu” din Târgu Jiu în cadrul consfătuirii metodico-pedagogice anuale.
Reuniţi în şedinţă anuală de lucru, profesorii de religie de la şcolile din judeţul Gorj l-au avut invitat special pe inspectorul şcolar general la disciplina religie în Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, conf. dr. Vasile Timiş. Au mai fost prezenţi: prof. Ion Işfan, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, pr. prof. Neofit Stănciulescu, inspector de religie în cadrul ISJ Gorj, şi pr. Viorel Vlăducu, inspector la Biroul de învăţământ, catehizare şi activităţi cu tineretul în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.
„Trebuie să contextualizăm programa şcolară într-un mod duhovnicesc”
Printre temele abordate în cadrul consfătuirii amintim: aplicarea corectă a noilor programe de gimnaziu pentru disciplina religie, cu accent pe aplicarea noilor programe pentru clasa a V-a; analiza şi diagnoza procesului educaţional pentru anul şcolar 2016-2017 şi priorităţile pentru anul şcolar 2017-2018; cadrul normativ pentru organizarea procesului de învăţământ în noul an şcolar; probleme concrete ridicate de profesorii de religie şi modalităţi de rezolvare a lor. „Programa şcolară este un document oficial aprobat prin ordin al Ministerului Educaţiei Naţionale, dar trebuie spus că la disciplina religie sunt anumite particularităţi ce ţin de avizul cultului respectiv. De exemplu, avem anul acesta 16 programe pentru disciplina religie şi de aceea este nevoie în cadrul acestor consfătuiri să clarificăm modul de punere în practică a acestor programe, modul de abordare interdisciplinară, pentru că despre trecutul şi identitatea noastră se discută şi la alte discipline, ceea ce face necesară relaţionarea între aceste discipline. Trebuie să înţelegem că respectând programa şcolară, care e un document oficial, trebuie să o contextualizăm într-un mod duhovnicesc, într-un mod pedagogic responsabil, ţinând cont de etapele de dezvoltare, de vârsta, preocupările şi aspiraţiile elevului”, ne-a precizat conf. dr. Vasile Timiş, inspector general pentru disciplina religie în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.
Organizată de Inspectoratul Școlar Județean Gorj, consfătuirea profesorilor de religie se desfăşoară anual şi reprezintă un moment de dezbatere a noutăților metodologice, de trecere în revistă a activităților din anul școlar precedent şi de propuneri pentru noul an școlar.