Program catehetic și activități cu tinerii la Hamba
Parohia Hamba, Protopopiatul Sibiu, în parteneriat cu Centrul Arhidiecezan de Cercetare și Diagnoză al Mitropoliei Ardealului (CADCO) și Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din orașul Avrig, județul Sibiu, implementează un nou program de activități duhovnicești dedicat tinerilor creștini.
Proiectul de activități cu tinerii și cateheze este intitulat „În sufletul meu Îl port pe Dumnezeu”. Proiectul a debutat la Hamba pe 26 iunie și se adresează unui număr de 30 de elevi din localitatea sibiană și unui număr de 200 de elevi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig, tineri din clasele IV-XII.
Programul este coordonat de parohul de la Hamba și profesor de religie de la unitățile școlare menționate, Remus-Ioan Răsvan, alături de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, de preoți și profesori din arii diferite de activitate, precum medici, psihologi, muzeografi care și-au arătat deschiderea de a colabora pe viitor cu cei implicați în activitățile educative și catehetice. Începând cu această toamnă, tinerii vor avea parte de un nou program de activități.
„Centrul Catehetic «Sfântul Nicolae» din Hamba dezvoltă în fiecare săptămână o nouă temă de morală. La începutul lunii iulie a fost inaugurat și sfințit noul spațiu, aflat în curs de amenajare, în care se vor desfășura activități educativ-religioase și de dezvoltare personală, precum: «Gustați și vedeți că Bun este Domnul», «Sfinții – prieteni pentru veșnicie», «Sfânta Scriptură sau Biblia – izvorul cel nesecat al lui Dumnezeu» etc. Totodată, s-au pus bazele unei biblioteci care stă la îndemâna copiilor, cu nenumărate volume și lucrări de referință, de teologie, antropologie, beletristică, diverse reviste etc.”, ne-a spus pr. Remus-Ioan Răsvan.
Programul catehetic de la Hamba vizează familiarizarea tinerilor cu principalele noțiuni de credință ortodoxă, asimilate prin intermediul mai multor activități: vizionare de filme cu tematică religios-morală, pilde creștine, rugăciuni, vieți de sfinți, jocuri de dezvoltare personală etc.
„După fiecare activitate tinerii participă la slujbele de seară, mai apoi la Sfânta Liturghie, dar și la o activitate de creație stabilită de comun acord. În final, în timpul desertului pregătit de ei înșiși se face recapitularea principalelor cunoștiințe de morală dobândite, după care primesc o fișă de lucru pentru acasă, stabilind-se tema și obiectivele pentru săptămâna ce urmează”, ne-a mai spus părintele Remus-Ioan Răsvan.