Program duhovnicesc în Parohia „Adormirea Maicii Domnului”
În perioada Postului Sfintelor Paşti, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăştur, credinioşii sunt aşteptaţi să participe la un program duhovnicesc intens. La atelierul de Studiu biblic pot viziona câte o parte din filmul „Iisus din Nazaret”, explicat şi comentat de teologul Victor Constantin Măruţoiu. La slujbe participă preoţi invitaţi care susţin predici şi cuvinte de învăţătură adresate credincioşilor.
Numeroşi credincioși din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” au vineri, 1 aprilie, la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, oficiată de Preasfințitul Macarie, episcop al românilor ortodocşi din Europa de Nord. Alături de ierarh au slujit părintele Florin Ignat, asistentul social al Protopopiatului Cluj I și preoții slujitori ai bisericii. „Cu profundă emoție și mult har, Preasfințitul Episcop Macarie s-a rugat pentru credincioșii parohiei, seara fiind marcată de o înaltă trăire duhovnicească. Mulți dintre cei prezenți, care au ajunat toată ziua, s-au împărtășit”, a precizat Stela Florea, din cadrul Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”. În cuvântul de învățătură, Episcopul Macarie le-a vorbit credincioșilor despre Maica Domnului și i-a încurajat să stăruiască în râvna și dragostea pe care o au pentru Biserică. La final, PS Episcop Macarie i-a miruit pe cei prezenţi și le-a oferit cărți, conform celor precizate de Stela Florea.
Studiu biblic şi cateheze
Pe perioada Postului Sfintelor Paşti, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” organizează mai multe manifestări duhovniceşti adresate credincioşilor. Astfel, timp de patru săptămâni, în cadrul atelierului de Studiu biblic, credicioşii au posibilitatea de a viziona câte una din cele patru părți ale filmului „Iisus din Nazaret” de Franco Zeffirelli, iar pe parcursul vizionării, teologul Victor Constantin Măruţoiu face comentarii și explică importanța teologică a secvențelor din film.
Astfel, joi, 31 martie, a fost vizionată prima parte a filmului „Iisus din Nazaret”, în care a fost relatată Buna Vestire și Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, iar teologul Victor Constantin Măruţoiu a oferit celor prezenţi multe detalii interesante despre viața iudeilor din acea vreme și despre protagoniştii care au apărut în prima parte a filmului. Seara s-a încheiat cu o agapă frățească, la care credincioşii au primit suc și cozonac.
De asemenea, în cadrul seriei de activităţi din această perioadă duhovnicească, în ajun de Buna Vestire, după slujba Pavecerniţei Mici, la care a slujit pr. Florin Stan, a avut loc o lecţie deschisă de cateheză, ţinută de masteranzi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, coordonaţi de pr. Florin Stan, la care au participat 18 elevi de la liceul „Eugen Pora” din Cluj-Napoca, însoţiţi de profesoara lor de religie, Maria Suciu. Pr. Florin Stan este expert-formator în cadrul proiectului „Alege şcoala” şi protopop al Protopopiatului Târgu Lăpuş.
La început a fost prezentat un film rusesc de scurt-metraj „Cum Mântuitorul umbla prin ospeţie”, al cărui scenariu fost scris pornind de la cuvintele Evangheliei după Matei cap. 25, versetele 35 şi 36: „Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; gol am fost şi M-aţi îmbrăcat”. A urmat o discuţie despre cele trei părţi ale filmului, elevii înţelegând că dragostea faţă de aproapele, pusă în practică prin fapte de milostenie, este cea mai mare dintre virtuţi şi este singurul criteriu după care fiecare va fi judecat la Judecata de Obşte.
După această lecţie deschisă a urmat o agapă cu dulciuri de post aduse de la Ocna-Mureş de părintele Vasile Armanca şi familia sa.
Program duhovnicesc cu preoţi invitaţi
Pe perioada Postului Sfintelor Paşti, la slujbele religioase participă, alături de preoţii parohiei şi alţi preoţi invitaţi care susţin predici şi cuvinte de învăţătură adresate credincioşilor. Astfel, până în prezent au participat la slujbe protos. Benedict Vesa, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi președintele Senatului Universității „Babeș-Bolyai”, Preasfinţitul Macarie, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord, pr. prof. univ. dr. Valer Bel şi arhim. conf. univ. dr. Teofil Tia, cadre didactice ale Facultății de Teologie din Cluj-Napoca.
Următorul invitat al parohiei, va fi pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie din Cluj-Napoca care va oficia, vineri, 8 aprilie, de la ora 18.00, alături de un sobor de preoţi, Taina Sfântului Maslu şi va rosti un cuvânt de învăţătură.
Duminică, 10 aprilie, la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, va sluji alături de preoţii parohiei arhimandritul Andrei Coroian, consilier misionar-catehetic al Episcopiei Devei și Hunedoarei, iar de la ora 18.00, la slujba Vecerniei va fi prezent arhimandritul Samuel Cristea, duhovnicul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca. Duminică, 17 aprilie, la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare va fi prezent pr. prof. Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca; iar duminică, 24 aprilie, în mijlocul credincioşilor, la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur va fi prezent pr. prof. Marian Sidon, inspector de religie la Inspectoratul Școlar Județean Cluj.