Programul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși se află la a cincea ediție și are loc în perioada 6-9 septembrie, la Sibiu. Participă peste 3000 de tineri din România și din țări precum Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franța, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveția, Turcia.
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) 2018 începe joi, 6 septembrie, de la ora 18.00, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a unor ierarhi din Bisericile Ortodoxe surori (Grecia, Cipru, Liban, Bulgaria etc.) a ierarhilor din Mitropolia Ardealului, a oficialităților locale și centrale (secretarul de stat pentru culte Victor Opaschi, vicepreședintele Consiliului Județean, Marcel Luca, primarul Astrid Fodor și rectorii Ioan Bondrea și Ghiță Bârsan) și a celor peste 3000 de tineri participanți din țară și străinătate.
Festivitatea va avea loc în Piața Mare din Sibiu unde va fi amplasată o scenă pe care delegațiile eparhiilor cu tinerii participanți vor fi prezentați oficial. După momentul prezentării grupurilor de tineri, va fi oficiat un Te Deum, urmat de cuvintele de salut ale IPS Mitropolit Laurențiu, PF Patriarh Daniel și ale oficialităților prezente.
Festivitatea va continua cu un spectacol artistic oferit de grupul vocal „Anatoly” din Brașov, corul copiilor din Parohia Irești-Vrancea, corul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, dirijat de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, corul de copii „Concertino” din Gura Râului, tenorii Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic, Hanul cu Bragă, actori de la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu și dansatori din cadrul Ansamblului „Junii Sibiului”. Spectacolul va conține dialoguri corale și piese de teatru.
Programul manifestării
Vineri, 7 septembrie, tinerii participă de la ora 9.00 la un scurt program de rugăciune în mai multe biserici din Sibiu. De la ora 10.00 se vor deplasa către şcolile desemnate unde vor avea loc dezbateri. La intrarea în școală, fiecare tânăr va extrage un bilețel care îi va indica numărul clasei unde va participa la dezbateri. În sălile de clasă vor avea discuţii pe teme stabilite, la care participă grupuri de maximum 20 de tineri, din diferite regiuni ale ţării. După prânz, tinerii vor avea, până la ora 16.30, program de vizitare a Sibiului, cu activități la alegere: vizitarea muzeelor sibiene și a centrului istoric. De la ora 17.00, tinerii vor participa la conferința „Unitate. Credință. Neam. De 100 ori România”, susținută de ambasadorul Emil Hurezeanu și de părintele Constantin Necula, de la Sala Transilvania. Între 18.30-19.15 va avea loc cina, în curtea Facultății de Drept și parcarea Sălii Transilvania, iar de la ora 19.20-19.40, tinerii vor porni în „Procesiunea Unității” pe traseul Sala Transilvania – Catedrala Ortodoxă „Sfânta Treime” – Piața Mare. De la ora 21.00 va avea loc un concert muzică populară, în Piața Mare.
Sâmbătă, 8 septembrie, la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, tinerii vor participa la Sfânta Liturghie oficiată în cadrul Muzeului ASTRA din Sibiu. Răspunsurile liturgice vor fi date de grupurile de tineri din țară și din străinătate. De la ora 12.30 la 14.00 va avea loc prânzul la Târgul de Țară din cadrul Muzeului ASTRA. Activitățile vor continua în cadrul muzeului, unde se vor desfășura ateliere cu tema „Satul român în Centenarul Marii Uniri”, iar cina va avea loc tot în cadrul muzeului, de la ora 17.30. Seara, de la ora 19:30, tinerii sunt invitați la Concertul muzică ușoară din Piața Mare susținut de Andra și alți invitați. Duminică, 9 septembrie, de la ora 9.00 va avea loc, la Catedrala Mitropolitană, Sfânta Liturghie arhierească, urmată de închiderea evenimentului, cu mesajul către tineri adresat de IPS Mitropolit Laurențiu și predarea ștafetei către organizatorii ITO 2019, Arhiepiscopia Craiovei.