Proiect cultural-educațional la Liceul Ortodox orădean
În cadrul „Anului omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox”, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în ajunul prăznuirii ocrotitorilor învățământului teologic ortodox, Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a debutat un amplu proiect cultural-educațional.
Proiectul intitulat „Din dragoste pentru neamul meu” este realizat de liceu în colaborare cu Episcopia Oradiei și în parteneriat cu Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei (AFOREO). Dorind să promoveze cultura, tradițiile populare și meșteșugurile vechi românești, proiectul a adunat la lansare oaspeţi de seamă, precum PS Episcop Sofronie, împreună cu părinții consilieri de la Centrul Eparhial, cadrele didactice ale liceului și doamnele ortodoxe, în calitate de gazde, alături de Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria împreună cu conducerea Liceului românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, cu membri din conducerea săptămânalului românilor din Ungaria „Foaia Românească”, cu preoți și credincioși. La manifestare au luat parte și protopopi de la cele patru protopopiate din Eparhia Oradiei, preoți, elevi și studenți teologi, numeroși credincioși bihoreni. A fost prezentă și distinsa mamă a PS Sofronie, Maria Drincec.
Programul a debutat cu intonarea integrală a Imnului de stat al României de către corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de arhid. prof. Ștefan Lakatos, și cu rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, apoi PS Episcop Sofronie a luat cuvântul: „Dragii mei și scumpi inimii mele, ceea ce veți vedea și veți auzi, aici și acum, veți simți și veți trăi astăzi, este o declarație de dragoste, o mărturie și un legământ. A început în clipa binecuvântată, când, pentru întâia oară, am văzut lumina zilei și prima dată am auzit vorba mamei, dulce, și vocea ei blândă îngânând cântecul de leagăn în miros de busuioc. Trece pe cărările vieții, pe sub cununi, prin zâmbete și lacrimi. Se însoțește cu dorul în mireasma teilor și ninsoarea florilor dalbe de măr. Ține cât facem umbră pământului, până când ne mai încălzesc razele sfântului soare. Durează după ce bocitoarele petrec sufletul, ca să nu fie întristat când pleacă dincolo, până la Judecata de apoi, și va dăinui cât neamul românesc, împreună cu Domnul Hristos, Dumnezeu Cel Vechi de zile, în patria cerească, în vecii vecilor”.
Acompaniat de cântul fluierului, PS Sofronie a rostit balada populară Miorița, varianta culeasă de Vasile Alecsandri, și a continuat periplul poetic recitând poeziile „La noi” de Octavian Goga, „San-Marina” de Dimitrie Bolintineanu și „Părinteasca dimândare” de Constantin Belimace, în alternanță cu Maria Haiduc, Florica Zaha și Florica Bradu, cântărețe consacrate ale folclorului bihorean, care au intonat cântece populare şi patriotice. Recitalul poetic al PS Sofronie a cuprins și versuri din străvechea limbă aromână, compilate din surse variate și redate în expresivitatea lor fonetică. În continuare, versurile poeziilor „Limba noastră” de Alexei Mateevici, „La arme” și „Doina” de Mihai Eminescu, rostite de ierarh, s-au împletit cu versurile cântate ale corului Liceului orădean: „Măicuța mea”, „Cât îi Țara Crișului”, „De-ar fi mândra-n deal la Cruce”, „Mult e dulce și frumoasă”, „Treziți-vă români”, „Transilvanie frumoasă”, „Cântă cucu”, „Dac-am plecat Ardealule din tine”, „Drum bun”, „Hai să-ntindem hora mare” și recitarea poeziei „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.
Scene de şezătoare
Ultima parte a programului a surprins un moment din viața țăranului român, care își petrecea periodic timpul în şezătoare, ca formă de socializare, de comuniune și de muncă gospodărească. Purtând costume populare și având un decor autentic românesc, cu unelte meșteșugărești, elevii claselor cu profil teologic de la Liceul Ortodox, coordonați de profesoara Ramona Urdea, au însuflețit atmosfera specifică șezătorilor din tradiția poporului român.
Pr. prof. Radu Rus, directorul liceului, a mulțumit oaspeților din județ și de peste graniță pentru prezență, subliniind că în această perioadă, ca în fiecare an, liceul se află într-o perioadă festivă, ce a debutat la începutul săptămânii printr-un simpozion de comunicări științifice și continuă cu celebrări liturgice în cinstea Sfinților Trei Ierarhi. Cu această ocazie, cele două licee românești, Liceul Ortodox din Oradea și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Ungaria, s-au înfrățit și au inițiat un parteneriat de colaborare, atât între cadrele didactice cât și între elevi.
La final, PS Episcop Sofronie i-a felicitat pe toți cei implicați în desfășurarea proiectului și i-a invitat pe oaspeți să admire expoziția de obiecte și costume tradiționale românești, unele dăruite de ierarh din colecția personală, amenajată în sala festivă a liceului, expoziție care se va extinde pe tot parcursul anului, iar la sfârșit toate obiectele vor fi adunate și expuse într-un muzeu al școlii. „Aceasta este povestea sufletului românesc. Aceasta a fost povestea vieții oricărui român sub soare și în cer. La mulți ani români! La mulți ani tuturor!” a conchis PS Episcop Sofronie.