Proiect de promovare a lecturii la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu" Braşov

Un articol de: Ziarul Lumina - 28 August 2015

Un proiect inedit pentru copii, intitulat „Atlasul Tărâmurilor Fermecate şi al Locurilor din Basmele Româneşti", va fi implementat de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu" Braşov, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 6 „Iacob Mureşianu". Proiectul este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), în cadrul celei de a doua sesiuni de finanţare 2015 a concursului destinat proiectelor editoriale, secţiunea Carte. Istoricul Alexandru Stănescu, consultantul ştiinţific al proiectului, a precizat că abordarea lumii basmelor cu ajutorul unui Atlas şi unui dicţionar ilustrat reprezintă un demers inedit şi complex care are scopul de a aduce în atenţia publicului personaje, poveşti şi valori, prin care să stârnească copiilor curiozitatea şi plăcerea de a citi.
“Am încercat prin acest proiect să creăm un fel de geografie a basmului românesc cu un mic dicţionar ilustrat în care sunt cuprinse personaje care apar în poveşti. Aceste basme care sunt supercunoscute de către toată lumea, şi mă refer la Harap Alb, Făt Frumos din lacrimă, Greuceanu, Prâslea cel voinic şi merele de aur, dar şi altele, vor avea un rezumat, o hartă a ţinuturilor pe care le străbat eroii. În a doua parte a volumului vor fi dicţionare de personaje, personaje fantastice, mitice, şi eroii lor care apar în dicţionar. Nu s-a mai făcut aşa ceva până acum în spaţiul cultural românesc şi din câte cunosc eu nici nu ştiu să fi apărut ceva în străinătate. Este o premieră şi o modalitate nouă de a arăta că cititul unei poveşti poate însemna şi altceva”, a spus istoricul Alexandru Stănescu.
Lucrarea va conţine 12 poveşti, zece hărţi şi un dicţionar ilustrat de personaje. Atlasul Tărâmurilor Fermecate şi al Locurilor din Basmele Româneşti va fi tipărit într-un număr de 2.000 de exemplare a câte 88 de pagini fiecare, din care mai bine de 90% va fi ilustrat. Lucrarea va putea fi găsită la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu" din Braşov, conform Agerpres. Directorul instituţiei, Daniel Nazare, a precizat că fiecare bibliotecă judeţeană publică din ţară va primi câteva exemplare pe care le va folosi în cadrul proiectelor privind promovarea lecturii, dar vor putea fi date şi sub formă de împrumut cu ocazia unor activităţi de promovare a lecturilor în şcoli, cu ocazia organizării unor concursuri sau lecturi publice.