Proiect dedicat crucilor de piatră  din București

Un articol de: Ștefania Coșuleanu - 01 Septembrie 2023

O nouă platformă online dedicată crucilor din piatră din București și-a început activitatea în 30 august 2023, crucidin­pia­tra.ro. Site-ul este parte a unui proiect realizat de Muzeul Municipiului București (MMB) şi include rezultatul eforturilor unei echipe de cercetători, istorici și iubitori ai patrimoniului cultural al Capitalei. Sunt puse în lumină, astfel, valori și povești unice ale crucilor din piatră din diferite locuri ale Capitalei. 

Vizitatorii pot explora o colecție de imagini bogată, informații istorice și detalii arhitecturale reunite într-o experiență virtuală captivantă, conform informațiilor de pe pagina de Facebook a MMB. Galeria de imagini surprinde varietatea de designuri și simboluri întâlnite pe crucile din piatră din București; infor­mații despre cruci, inclusiv istoria lor, semnificații culturale și contextul arhitectural al fiecăreia; hărți interactive, dar şi posibilitatea de a contribui la proiect prin împăr­tășirea de informații, povești de familie sau imagini. 

Crucidinpiatra.ro este parte a proiectului „Mesaje săpate în piatră - digitizarea crucilor din piatră din București”, un proiect al MMB, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și coordonat de Cezar Petre Buiumaci.