Proiect educaţional pentru copiii cu deficienţe de auz
Arhiepiscopia Craiovei a demarat la începutul acestei luni un proiect educaţional dedicat elevilor cu deficienţe auditive. „Faptele bune prind culoare” este un demers ce îşi propune să încurajeze talentul celor hărăziţi să asculte cu sufletul glasul chemării lui Dumnezeu.
În contextul promovării şi susţinerii orei de religie în şcoală, dar şi a popularizării Secţiei de Artă Sacră din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova, mai multe instituţii de prestigiu din Cetatea Băniei şi din Târgu Jiu şi-au dat mâna în realizarea unui îndrăzneţ proiect educaţional. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a fost demarat, în perioada 2-4 octombrie, proiectul „Faptele bune prind culoare”. Activitatea a fost deschisă printr-o tabără de pictură, organizată la Mănăstirea Tismana, în judeţul Gorj. Aici, 20 de tineri, 10 cu deficienţe de auz şi 10 elevi şi studenţi din judeţele Dolj şi Gorj, îndrumaţi de profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova, Secţia Artă Sacră, au pictat tablouri în natură, inspiraţi de pitorescul locurilor gorjene. Lucrările lor au fost aduse la Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova, urmând să fie expuse în cele mai importante locuri ale Băniei, spre finele lunii în curs. Se va organiza mai apoi o gală de licitare a acestora, urmând ca banii obţinuţi să fie direcţionaţi în sprijinul copiilor cu deficienţe de auz.
„Biserica este întotdeauna alături de şcoală”
Promotor al activităţii, pr. lect. dr. Adrian Boldişor, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Craiova, a vorbit despre valorificarea potenţialului artistic la tinerii cu deficienţe, arătând că „această activitate are menirea de a scoate la lumină ceea ce Dumnezeu a sădit în tinerii noştri credincioşi. Facultatea de Teologie, prin Secţia de Artă Sacră, are posibilitatea de a valorifica talentul artistic al acestor copii minunaţi. De aceea, demersul nostru doreşte în primul rând să demonstreze că Biserica este întotdeauna alături de şcoală şi nu rămâne niciodată străină de educaţia pe care o primesc tinerii ei şi, în al doilea rând, că fiecare elev, fie el şi cu deficienţe, trebuie să aibă o şansă în viaţă. Este în fapt darul lui Dumnezeu pe care noi, cei care lucrăm în ogorul Bisericii, ne străduim permanent să-l scoatem la iveală”.
La rândul său, pr. Adrian Stănulică, directorul Asociaţiei „Vasiliada”, a arătat că „obiectivele specifice acestui proiect sunt formarea unui grup de lucru mixt de tineri surzi şi auzitori, care au în comun pasiunea pentru exprimarea prin arta vizuală. Astfel, prin organizarea unei tabere tematice în sprijinul lor, am încercat să stimulăm dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi exprimare prin desen. În acest demers ne propunem dezvoltarea abilităţilor de comunicare interpersonală ale tinerilor cu deficienţe de auz şi vorbire, prin intermediul art-terapiei, în perspectiva creşterii şanselor de incluziune socială”.
În proiect s-au implicat următoarele instituţii: Arhiepiscopia Craiovei, prin Sectorul Cultural, în parteneriat cu Asociaţia „Vasiliada”, Facultatea de Teologie Ortodoxă - Secția Artă Sacră, Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman”, Asociaţia „Fapte Bune pentru Comunitate”, Centrul Şcolar pentru Elevi cu Deficienţe Auditive „Beethoven” Craiova, Liceul de Arte „Marin Sorescu” Craiova, Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” Tg. Jiu, Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” din Tg. Jiu.