Proiect educativ, în şcolile clujene în Anul Centenarului

Un articol de: Ziarul Lumina - 31 Ianuarie 2018

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean, a început primul eveniment din acest an al proiectului educativ derulat în școlile din județ, cu scopul de a transmite tinerei generații valori ale patrimoniului cultural imaterial.

La Liceul Teoretic „Eugen Pora” din Cluj-Napoca a avut loc, în 25 ianuarie, primul eveniment al proiectului educativ, susţinut de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană”, dirijor prof. Ovidiu Barteș, conform unui comunicat al Consiliului Judeţean Cluj. În sala festivă a instituției de învă­țământ, elevi din mai multe clase, însoțiți de profesori și de directoarea liceului, au aflat de la consultanții artistici ai Centrului Culturii Tradiționale, Ioana Breda Morar și Grigore Sâmboan, amănunte despre componența unei orchestre și despre istoricul instrumentelor populare. De asemenea, membrii Orchestrei „Cununa Transilvană”: Ioan Baciu - contrabas, Laurențiu Țiple - braci, Sergiu Ghimpu - acordeon, Sergiu Cebotari și Andrei Oșan - clarinet, caval, fluier, saxofon, Aladar Pusztai - chitară, Claudiu Cotârlă - vioară, vioară cu goarnă, Daniel Istrate, Alin Roman Veronica Constantin, Ciprian Istrate, Tudor Căucean - vioară, dirijor prof. Ovidiu Barteș, au exemplificat modul în care se cântă la fiecare instrument și au prezentat mai multe suite instrumentale din diverse zone folclorice ale țării. În fața elevilor au evoluat și interpreții de muzică populară: Mariana Morcan, solistă profesionistă a Orchestrei „Cununa Transilvană” și reprezentantă a zonei Munților Apuseni, Ioana Breda Morar - județul Alba, Anamaria Tomoiagă - Maramureșul istoric și Grigore Sâmboan - județul Bistrița-Năsăud. La final, pentru că s-au împlinit 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, orchestra, împreună cu soliștii vocali și cu elevii, au interpretat cântece patriotice.

Spectacolele folclorice educative, oferite de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană”, vor continua pe parcursul anului la alte școli din Cluj-Napoca și din județ. Inițiat în urmă cu patru ani, proiectul constă în prezentarea orchestrei populare, în cadrul unor spectacole oferite în parteneriat cu școlile din oraș și din județ. Este prezentată în detaliu orchestra populară, cu descrierea instrumentelor componente, exemplificări prin repertoriu adecvat pentru fiecare instrument în parte, suite de melodii din repertoriul unor interpreți de renume din folclorul românesc, dar și rapsozi și interpreți de muzică populară, conform unui comunicat al Consiliului Judeţean Cluj.