Proiect pastoral-misionar în Episcopia Italiei

Un articol de: Ioan Bușagă - 01 Feb 2017

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a organizat la Roma, în perioada 29-31 ianuarie 2017, un proiect pastoral-misionar şi catehetic dedicat Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi picto­rilor bise­riceşti. În cadrul evenimentului s-au desfă­şurat lucrările Adunării epar­hiale, ale Congresului Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI), dar şi mai multe conferinţe duhovni­ceşti. Invitatul din acest an a fost IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Proiectul pastoral-misionar și catehetic „Icoana lui Hristos - chipul omului îndumnezeit”, dedicat clerului şi credincioşilor ortodocşi români din Italia, a debutat duminică, 29 ianuarie, cu săvârşirea Sfintei Liturghii în Paraclisul „Sfântul Alexie, Omul lui Dumnezeu” din Roma, informează Departamentul mass-media şi de informare eparhial.

Programul evenimentului a continuat duminică seara, după slujba Vecerniei, cu susţinerea conferinţei „Importanța icoanei în viața creștinului și a familiei sale” de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian. În a doua zi a evenimentului, luni, 30 ianuarie, preoţii şi preotesele din Roma şi regiunea Lazio au participat la conferinţa cu tema „Teologia icoanei - izvor de inspirație pentru transfigurarea vieții noastre”, susţinută de IPS Părinte Arhiepiscop Casian în biserica Parohiei Roma III.

A treia zi a proiectului eparhial, marţi, 31 ianuarie, a fost dedicată lucrărilor Adunării eparhiale și ale Congresului Episco­piei Ortodoxe Române a Italiei (EORI), prezidate de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan. După oficierea sluj­bei de Te Deum, Înalt­prea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a susţinut o nouă prelegere, intitulată „Icoana lui Hristos - chipul omului îndumnezeit”. „Au urmat saluturile oficiale ale re­prezentanților autorităților române și italiene, prezenți la congres, după care au început lucrările sesiunii ordinare a Adunării eparhiale, cu următoarea ordine de zi: prezentarea raportului general de activitate a eparhiei pe anul 2016; prezentarea și aprobarea bilanţului bugetar pe anul 2016 şi a planului financiar pe anul 2017 ale Centrului eparhial; completarea numărului statutar al membrilor clerici și mireni ai Consiliului eparhial și ai Adunării eparhiale.‎

La finalul adunării, Prea­sfințitul Părinte Episcop Siluan a avut o convorbire cu caracter duhovnicesc și pastoral-misionar cu clericii, preotesele și reprezen­tanții mireni ai parohiilor din eparhie și cu ceilalți parti­cipanți mireni prezenți la acest eveniment”, a precizat pr. Ioan Lupăşteanu, consilier eparhial în cadrul Departamentului mass-media şi de informare al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.