Proiect pentru înlocuirea acoperişului bisericii de lemn din Borza, Sălaj
Proiectul „Împreună pentru biserica de lemn din Borza”, iniţiat de Episcopia Sălajului și Direcția pentru Cultură Sălaj, include, în calitate de parteneri, Consiliul Județean Sălaj, Instituția Prefectului Județului Sălaj, Parohia Borza, Primăria Creaca, Centrul de Cultură și Artă Sălaj, Asociația „Filantropia Porolissum”, Asociația „Colț Românesc” și Sălăjeanul TV, şi are ca scop înlocuirea acoperișului de șindrilă degradat de trecerea timpului.
Tezaure de artă, istorie şi credinţă, cele 68 de biserici de lemn monumente istorice din Sălaj, constituie unul dintre cele mai distincte elemente de identitate, Sălajul asumându-și astăzi numele de „județul bisericilor de lemn”. Aceste bijuterii arhitectonice de secole XVI-XIX, păstrează în taina lemnului lor nu doar obida unui neam căruia secole întregi nu i s-a permis să dureze lăcașuri de piatră, cât mai ales căldura, bucuria unui loc în care cerul și pământul se unesc prin măiestria omului, într-un mod inedit de predicare a evangheliei și de păstrare a identității naționale.
Un astfel de locaş este şi Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, ridicată pe un stan de piatră în anul 1758 de meşterul Brează Ianoş pentru cele 20 de familii de iobagi şi jeleri din modesta aşezare Borza. De atunci, ca într-un legământ nescris între vii şi morţi, ea îşi pleacă streşinile peste mormintele ce aşteaptă în nădejdea învierii viaţa de veci, şi în acelaşi timp, tot ca urmare a acestui legământ, îşi provoacă fii la neuitare.
Astfel, s-a născut proiectul „Împreună pentru biserica de lemn din Borza”, iniţiat de Episcopia Sălajului și Direcția pentru Cultură Sălaj, în care au fost implicaţi, în calitate de parteneri, Consiliul Județean Sălaj, Instituția Prefectului Județului Sălaj, Parohia Borza, Primăria Creaca, Centrul de Cultură și Artă Sălaj, Asociația „Filantropia Porolissum”, Asociația „Colț Românesc” și Sălăjeanul TV, având ca scop sensibilizarea tuturor celor ce iubesc acest edificiu, locaș de cult și monument istoric, deopotrivă, în vederea înlocuirii acoperișului de șindrilă degradat de trecerea timpului.
În cadrul acestui proiect, vineri, 24 noiembrie, în Sala „Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură și Artă Sălaj, Ștefan Doniga, unul dintre cei mai apreciați pianiști români, alături de Diana Jipa au prezentat pro bono publicului o avanpremieră a recitalului pentru pian şi vioară ce a fost, apoi, susţinut în Varşovia de Ziua Naţională a României în spectacolul organizat de Institutul Cultural Român. Muzica interpretată de cei doi artişti virtuoşi şi imaginile derulate în timpul evenimentului cu starea actuală a acestei biserici au găsit ecou în sufletele celor participanţi, fii ai satului, conducători ai instituţiilor implicate în proiect şi a altor suflete generoase, aşa încât, în urma donaţiilor, a fost adunată pentru acest obiectiv suma de 9300 lei.
Marţi, 28 noiembrie, în cadrul Centrului de voluntariat al Asociaţiei „Filantropia Porolissum”, a fost prezentat acest proiect, ca exemplu de bună practică în vederea realizării proiectelor şi evenimentelor pentru strângerea de fonduri în scopuri caritabile. La final, cei 35 de voluntari prezenţi au propus şi alte activităţi pentru reabilitarea bisericii de lemn. În acelaşi demers, de a asigura fondurile necesare reabilitării acoperişului acestei biserici, luni, 4 decembrie, acest proiect a fost prezentat în cadrul unei întâlniri a oamenilor de afaceri din judeţ care şi-au arătat disponibilitatea pentru a se implica în această activitate.