Proiect social-educativ pentru copiii cu dizabilități

Un articol de: Arhid. Pavel Canea - 06 Decembrie 2018

La Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură din municipiul Caransebeș, cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități, adoptată de Orga­nizația Națiunilor Unite în anul 1992, s-a desfășurat un proiect social educativ.

Evenimentul pus sub genericul „Diferiți, dar egali” a fost organizat de către Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Caran­sebeș, Asociația „Sim.Țim la fel” și Primăria Caransebeș și sprijinit de Inspectoratul Școlar Ju­dețean Caraș-Severin, Episcopia Caransebeșului și Casa Corpului Didactic Caraș-Severin. Acțiunea a cuprins un vernisaj al unei expoziții cu lucrări realizate de către copii cu probleme de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Caransebeș, îndrumați de cadrele didactice. Expoziția s-a realizat în urma Concursului na­țional „Nașterea Domnului, motiv de bucurie și de sărbătoare a întregii creștinătăți”.

Cu ocazia acestui eveniment a fost prezentat și un program de colinde și cântece patriotice de către copiii de la Centrul Șco­lar de Educație Incluzivă, coor­donați de domnul profesor Cornel Duma. Marcarea acestei zile are ca obiectiv promovarea înțe­le­gerii problemelor legate de dizabilitate și mobilizarea susți­nerii demnității, drepturilor și bunăstării persoanelor cu dizabilități.

„Am ales această zi deoarece dorim să marcăm ziua persoanelor cu dizabilități, dar cel mai important lucru este de a-i implica și pe acești copii în diferite acti­vități, să le oferim atenția de care au nevoie și să simtă că sunt iubiți, mai ales în această perioadă premergătoare praznicului Naște­rii Domnului. Prin aceste acțiuni noi le scoatem în valoare partea sensibilă a sufletului și dorim ca ei să se simtă că nu sunt excluși de societate. În același timp este și o sensibilizare a societății vizavi de copiii cu probleme”, a subliniat prof. Cornel Duma.

În cadrul expoziției, pe lângă lucrările partenerilor concursului „Nașterea Domnului, motiv de bucurie și sărbătoare a întregii creștinătăți, a fost amenajată expoziția cu vânzare a lucrărilor elevilor Centrului Școlar de Educație Incluzivă Caransebeș realizate cu ocazia Crăciunului, în școală și în parteneriat cu Asociația „Sim.Țim la fel” și cu sprijinul voluntarilor din Club Impact Vox.