Proiecte culturale ale tinerilor din Fărăgău, Mureș
În Parohia Fărăgău, Protopopiatul Reghin, s-au desfășurat, cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, proiectele culturale intitulate „Icoană și tradiție” și „Natura în viața satului românesc”. Grupul Tinerilor Ortodocși din parohia Fărăgău, înființat în 2014, a desfășurat și anul acesta noi activități menite să arate bucuria și comuniunea trăite într-o lume secularizată.
Tinerii au realizat, în cadrul primului proiect, 80 de icoane litografiate, tip „A3”, cu chipul Maicii Domnului, care, după ce au fost sfințite în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, au fost oferite în dar credincioșilor ce au participat la Sfânta Liturghie, cu rugămintea ca cei care doresc să doneze o sumă în cutia milei. Au fost adunați astfel 1.300 lei, bani care au fost direcționați de către tineri către o acțiune cu scop umanitar.
„Ca răsplată pentru implicarea în proiect, tinerii s-au recreat două zile în Complexul balnear Băile Figa, din județul Bistrița-Năsăud, și s-au bucurat de șederea peste noapte la o cabană din zonă, având ocazia să întărească și mai tare apartenența lor la grup, iar apoi au vizitat Mănăstirea Nicula din județul Cluj, cel mai vechi centru de pictură pe sticlă din Transilvania, unde au primit cuvânt de folos potrivit nevoilor lor”, conform pr. Hadrian Horațiu Mălinaș.
În cadrul celui de-al doilea proiect, pentru al doilea an consecutiv, tinerii mai pricepuți au pictat icoane pe sticlă. În cadrul atelierului de pictură pe sticlă, au discutat despre viața și sfârșitul pământesc al sfinților ale căror chipuri au fost zugrăvite pe sticlă. După sfințire, fiecare participant a putut să își ia acasă icoana pe care a realizat-o.
Copiii și tinerii au participat, în cadrul ambelor proiecte, la mai multe activități socio-educative. De asemenea, au fost antrenați în discuții despre natura înconjurătoare, despre satul românesc și despre necesitatea comuniunii între om și mediul înconjurător. Tinerii au participat la proiecții de film în aer liber.
„Finalul celor două proiecte a fost marcat prin vizitarea unor locuri cu adevărat extraordinare, adevărate monumente ale naturii, precum Parcul Natural Defileul Mureșului Superior, iar apoi s-au primenit sufletește la câteva dintre mănăstirile din județul Neamț: Durău, Petru Vodă, Sihăstria, Secu, Neamț, Agapia și Văratec, unde au ascultat cuvinte ziditoare pentru sufletele lor. Noi ne bucurăm de bucuria lor, de modul în care acești copii minunați sunt parte activă a comunității în care locuiesc, precum și de felul în care Hristos sălășluiește în inimile lor!”, a mai spus pr. Hadrian Horațiu Mălinaș, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.