Proiecte de investiţii în sectorul panificaţiei şi patiseriei
Românii interesaţi să investească în proiecte de dezvoltare pentru sectorul panificaţiei, patiseriei şi cofetăriei sunt aşteptaţi să depună proiectele începând cu luna iulie, anul curent. Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, a anunţat în cadrul deschiderii unei expoziţii internaţionale că suma alocată în 2017 este de 70 de milioane de euro. „Pentru anul 2017, în cadrul schemei de ajutor pentru panificaţie, patiserie, cofetărie, sunt aprobaţi 70 de milioane de euro. De asemenea, 20 de milioane de euro care au fost neconsumaţi în 2016, îi aducem tot în 2017. Aşadar ne apropiem de o cifră 100 de milioane de euro, ca să depunem proiecte”, a declarat Aurel Popescu. Proiectele pot fi depuse în cadrul schemei de ajutor „Stimularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiţii pentru procesarea şi marketingul produselor agricole în vederea obţinerii de produse neagricole”. Finanţarea nerambursabilă este de maximum 50%, şi anume între un milion şi 2,5 milioane euro/proiect, în funcţie de tipul de investiţie. Investiţiile eligibile sunt în domenii precum fabricarea îngheţatei, fabricarea produselor de panificaţie sau patiserie, a ciocolatei, condimente, suplimente alimentare. De asemenea, sunt eligibile proiecte de extindere, modernizare şi dotare a clădirilor unităţilor de procesare, infrastructură internă şi utilităţi, construcţii destinate procesului tehnologic. Dar şi cele de achiziţionare a utilajelor, instalaţiilor, echipamentelor şi mijloacelor de transport necesare.