Proiecte filantropice pentru copii și vârstnici, la Biserica „Sfânta Treime” din Cisnădie, Sibiu
În prima jumătate a anului 2019, în cadrul celor două parohii arondate Bisericii „Sfânta Treime” din Cisnădie, la Centrul parohial „Moştenitorii Ortodoxiei”, s-au organizat mai multe acţiuni social-filantropice. În cadrul parteneriatului dintre Biserică şi Școala Generală Nr. 3 din Cisnădie s-a derulat un proiect filantropic pilot în Cisnădie, intitulat „Îmbracă un copil de Înviere”. Proiectul s-a derulat în perioada pascală, cu fonduri obţinute din donaţiile credincioşilor din parohiile Cisnădie II (pr. Fănel Scarlat) şi Cisnădie IV (pr. Cătălin Crişan) şi a altor donatori din Cisnădie şi Sibiu, în urma mediatizării pe reţelele de internet. La final, circa 30 de copii de grădiniţă şi gimnaziu au primit haine şi încălţăminte noi în valoare de 6.000 lei.
Tot aici, de trei ani, la fiecare sfârşit de an şcolar, copiii cu rezultatele cele mai bune la disciplina religie primesc din partea Bisericii premii în cărţi şi bani, la festivitatea de premiere de la sfârşitul anului şcolar.
În cadrul parteneriatului de colaborare cu Centrul de zi „Arca lui Noe” din Cisnădie, Biserica sprijină periodic spiritual şi financiar cei 35 de copii din Cisnădie care învaţă şi mănâncă aici, prin cateheze, tricouri, treninguri şi ghiozdane noi, alimente, dulciuri etc. Anul acesta, cu ocazia Zilei copilului, cei mici au primit 35 de pachete cu dulciuri, conform pr. Cătălin Crișan.
În cadrul parteneriatului cu Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilităţi „Tavi Bucur” Cisnădie, în Postul Paştilor din acest an, Centrul a primit din partea Bisericii un ajutor social constând în 300 kilograme de cartofi, 12 baxuri ulei, patru saci de mere, suc de fructe şi suc de roșii.
De asemenea, Biserica din Cisnădie oferă sprijin celor 50 de persoane de la Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap din oraş.
„Aflat jurisdicţional pe teritoriul Parohiei Cisnădie IV, Centrul de Recuperare şi Reabilitare din Cisnădie este permanent martorul prezenţei preoţilor ortodocşi în mijlocul bolnavilor, prin oficierea Sfintelor Taine, concert de colinde, festivităţi ocazionale, slujbe de înmormântare. Mai mult, chiar şi o parte din bolnavi, alături de angajaţii centrului, participă periodic la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie oficiată la Biserica Ortodoxă «Sfânta Treime» de pe strada «Măgurii», existând astfel o legătură de suflet între credincioşii bisericii şi bolnavii care îşi duc viaţa aici”, a spus pr. Cătălin Crişan.
Un alt proiect al bisericii este „Masa pe roţi” derulat de părintele Gheorghe Gaşpar, cu mult înainte de 1989, cu o activitate neîntreruptă, prin care circa 15 familii de bătrâni primesc de trei ori pe săptămână masa caldă acasă, a mai precizat pr. Cătălin Crişan, de la Biserica „Sfânta Treime” din Cisnădie.