Proiecte pentru grădinițe și școli agricole în mediul rural

Data: 03 Iunie 2020

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) finanţează 322 de proiecte dedicate înfiinţării, modernizării şi extinderii diferitelor tipuri de instituţii de învăţământ din mediul rural, prin submăsura 7.2 „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020), a anunțat instituția într-un comunicat de presă. 

Dintre acestea, cele mai multe, 259, sunt proiecte care au ca scop înfiinţarea şi modernizarea grădiniţelor din mediul rural pentru care au fost încheiate contracte în valoare totală de 93 de milioane de euro. AFIR precizează că au fost deja finalizate 26 de proiecte, cu o valoare publică de 7,5 milioane de euro. 

De asemenea, pentru înfiinţarea şi modernizarea creşelor, precum şi a infrastructurii de tip after-school (numai a celor din afara incintei şcolilor din mediul rural), AFIR a încheiat contracte de finanţare pentru 41 de proiecte, cu o valoare publică de 15,5 milioane de euro. Trei dintre acestea sunt deja finalizate. 

În ceea ce privește extinderea şi modernizarea liceelor pe filiera tehnologică cu profil resurse naturale şi protecţia mediului şi a şcolilor profesionale în domeniul agricol, AFIR a contractat fonduri europene nerambursabile în valoare de 9,9 milioane de euro pentru 22 de proiecte. Două dintre acestea, în valoare de 978 mii de euro, sunt deja finalizate. 

Deşi acest tip de investiţii este încadrat ca infrastructură de bază la scară mică, impactul pe care îl au asupra comunităţilor este unul semnificativ, proiectele contribuind atât la dezvoltarea acestora, cât și la frânarea fenomenului migrației din zonele rurale către orașe. 

(Cristina Zamfirescu)