Proiecție de film despre importanța și frumusețea Banatului

Un articol de: Diac. Răzvan Fibișan - 07 Mai 2018

Cinefilii timișoreni au avut oportunitatea de a participa vineri-seară, în Piața Libertății din Timișoara, la proiecția unui episod dedicat zonei Banat-Cri­șana din noul documentar „Flavours of Romania” (Aromele României), al cărui realizator este jurnalistul englez Charlie Ottley, cel care a realizat și prezentat lumii întregi documentarul de succes „Wild Carpathia”.

Această parte a documentarului, dedicată regiunii de Vest, cuprinde o prezentare a istoriei și a diverselor tradiții bogate, precum și a obiectivelor oraşului Timișoa­ra, mai ales în contextul titlului de viitoare Capitală Culturală Europeană. Frumu­sețea capitalei Banatului i-a fascinat pe membrii echipei de producție, dar și pe cei care o străbat de la un capăt la altul atât pentru modul de reabilitare, reconstrucţie şi conservare a patrimoniului ei cultural, cât și pentru tradiția ei cosmopolită și ecumenică, ce reunește, în mod armonios, obiceiuri din peste 30 de grupuri culturale. Pe lângă specificitatea orașului, filmul a evi­dențiat momentele de sclipire din istoria Timișoarei, devenite premiere, sclipiri ce au declanșat schimbări pe tot cuprinsul Europei.

Documentarul „Flavours of Romania” are opt episoade și promovează câte o regiune istorică a țării noastre, fiecare având specificul, tradițiile, mâncărurile, oamenii și trecutul propriu.

Difuzarea noilor producții a început deja în România, urmând ca acestea să intre în circuitul de difuzare al mai multor televiziuni renumite din lume. Realizatorul documentarului, Charley Ottley, a absolvit Teologia şi Filozofia la Universitatea din Bristol, făcându-se remarcat prin diversele materiale filmate în mai multe colțuri ale lumii. Referitor la țara noastră, el este la a doua producţie de gen după miniseria de trei episoade numită „Wild Carpathia”.