Proiectul „Cartea, sănătate pentru suflet și pentru minte” la Hălmăsău, Beclean
Parohia Hălmăsău din Protopopiatul Beclean, în parteneriat cu Școala Gimnazială din Spermezeu și Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița, a organizat proiectul „Cartea, sănătate pentru suflet și pentru minte”. Scopul parteneriatului şi al proiectului este acela de dezvolta relații de colaborare între cele trei instituții, cu scopul formării culturii generale și educării sensibilității elevilor prin lectură.
La Școala Gimnazială din Spermezeu, judeţul Bistriţa-Năsăud, au participat, la activitatea de început a proiectului, elevi ai școlii, învățătorii și profesorii de limbă și literatură, părintele Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, bibliotecari și reprezentanți ai primăriei comunei, conform pr. Doru-Constantin Zaharie, inițiatorul acestui parteneriat.
Agenda proiectului cuprinde activităţi precum organizarea unei vizite la sediul Bibliotecii Județene din Bistrița, vizionarea unor montaje literar-artistice, organizarea unor activități de lectură și cateheză, îndrumarea elevilor în crearea şi organizarea propriei biblioteci, organizarea unui concurs cu titlul „Gustul poveștilor” cu teme din literatura română și universală, conform pr. Doru-Constantin Zaharie.
Elevii claselor V-VIII de la Şcoala Gimnazială din Spermezeu, înscriși în acest proiect, directoarea Voichița Țermure și profesoarele de limba și literatura română și franceză Anastasia Mureșan și Octavia Moisil, alături de elevii claselor primare din Hălmăsău, au fost primiți de preotul Doru-Constantin Zaharie la biserica Parohiei Hălmăsău. Aici, elevii au aflat date despre icoana Sfinților Apostoli Petru și Pavel, de la Mănăstirea Caracalu din Muntele Athos, a cărei copie se află în biserica din Hălmăsău, şi despre istoria bisericii din localitate.
Elevii au fost invitați, apoi, la sala de lectură din incinta casei parohiale unde au participat la jocuri de cunoaștere, la activități de lectură organizate pe grupe, citirea unor texte literare, recunoașterea personajelor din cărțile selectate, opinii despre fragmentele citite.
Părintele Doru-Constantin Zaharie i-a îndemnat pe tineri să citească și să devină ei înșiși creatori de texte literare, oferind exemplul lui George Coșbuc care a scris primele sale poezii când era de vârsta participanţilor la manifestare. În cadrul întâlnirii din Hălmăsău a avut loc şi activitatea intitulată „Marele joc”, care a urmărit formarea şi consolidarea unor echipe, dezvoltarea perspicacităţii și agilităţii copiilor.