Proiectul „Deşteaptă-te române în unitate de credinţă şi neam” al elevilor braşoveni de la Liceul „Andrei Mureşanu”

Data: 14 Martie 2018

În Anul Centenarului „Marii Uniri”, elevii din Şcheii Braşovului, de la Liceul „Andrei Mureşanu”, participă cu proiectul „Deşteaptă-te române în unitate de credinţă şi neam”,  la concursul lansat de Patriarhia Română „Unitate de credinţă şi neam”. Elevii clasei a III-a B, coordonaţi de profesor înv. primar Erneanu Maria, au desfăşurat în perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018, mai multe activităţi în cadrul proiectului. La programul „Pe lespedea eroilor” au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, conducerea Liceului „Andrei Mureşanu”, eleve de la profilul pedagogic, conduse de prof. Mihaela Suteu şi părinţii elevilor actori.

„Elevii participanţi în proiect au impresionat prin costumele purtate cu mândrie, reprezentând voievozi români, prin interpretarea impecabilă a rolurilor lui Mircea cel Bătrân, Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Avram Iancu, Nicolae Bălcescu. Poeziile religioase, istorice şi rugăciunile create de elevii clasei a III-a B, arată dragostea şi patriotismul faţă de eroii neamului românesc, cei care au făurit Unirea. În acest sens, eleva Eva Seicanu a scris poezia intitulată «Oda Unirii», elevul Cezar Petrescu a compus o poezie intitulata «Meditaţie», elevul Horia Caraman a prezentat poezia «Ruga şcolarului credincios», eleva Maya Rebeca Stir a scris o frumoasă «Rugăciune», eleva Daria Ciocan a compus o poezie intitulată «Ruga», tot ea a prezentat şi compoziţia plastică intitulată «Rugă pentru ţară»”, a spus prof. coordonator Maria Erneanu.

Tot în cadrul proiectului au avut loc activităţi la Prima Şcoală Românească din Şcheii Braşovului, cu pr. dr. Vasile Olteanu, despre actul unirii de la 1918, o lecție de istorie la ceas aniversar, 100 de ani de Marea Unire. De asemenea, au mai avut loc activităţi cu caracter istoric şi folcloric de păstrare şi conservare a valorilor tradiţionale româneşti – „Datini străbune «Hora junilor mari și mici»”. Diseminarea proiectului s-a derulat în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piaţa Sfatului din Brașov, sub îndrumarea părintelui profesor dr. Cristian Muntean. Proiectul a fost depus la Protopopiatul Ortodox din Braşov în termenul prevăzut de metodologia de desfăşurare a concursului, conform prof. Maria Erneanu.