Proiectul „Împreună să ne amintim de Unire“, calificat la faza eparhială
Fazele pe protopopiate şi pe eparhii ale Concursului Naţional Cultural-Artistic „Unirea: libertate şi unitate" sunt în plină desfăşurare în toată Patriarhia Română. În Protopopiatul Piatra Neamţ, şi în acest an, după mai multe premieri anterioare, Parohia Precista III din Piatra Neamţ a obţinut calificarea la faza eparhială a concursului naţional.
Intenţii frumoase organizate sub forma unor astfel de proiecte s-au desfăşurat în mai multe parohii din protoierie, Proiectul „Împreună să ne amintim de Unire" al parohiei pietrene îndeplinind toate condiţiile de participare la faza locală. Pentru a face cunoscut acest proiect, redăm un interviu cu părintele paroh Sorin Paul Vieru, de la Parohia Precista III.
Preacucernice părinte Sorin, vă rugăm să ne spuneţi câteva idei despre activitatea dumneavoastră.
În fiecare parohie se axează pe mai multe segmente: slujire, activităţi filantropice, ajutorarea bătrânilor, oră de cateheză pentru copii, tipărirea de învăţături folositoare sufletului ş.a. În comunitatea noastră exista un sector neacoperit: activităţi cu tinerii. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu proiecţiile noastre, am organizat în ultimii ani mai multe activităţi catehetice şi misionare.
Stau mărturii site-ul parohiei şi presa care a consemnat o parte din aceste acţiuni. Vrem să ne spuneţi cum aţi organizat competiţia din acest an.
Prin rânduiala lui Dumnezeu şi a Maicii Domnului, ne-am gândit să organizăm, în perioada 7-12 ianuarie 2018, Tabăra de iarnă „Scăricica - Împreună să ne amintim de Unire". Am apelat la o enoriaşă din parohie, sora Elena A., care deţine un centru social în satul Scăricica, şi i-am propus organizarea unei tabere de copii şi tineri, cu vârsta de peste 10 ani.
Aţi pornit singur la acest drum sau aţi avut suportul celor din jur?
Împreună cu doamna preoteasă şi cu copiii noştri am planificat tabăra şi am dorit să ne axăm pe tema comemorării celor 100 de ani de la Marea Unire. Fetele noastre cele mari au compus imnul taberei, pentru ateliere am apelat la profesori, iar pentru o mai bună desfăşurare a activităţilor am fost ajutat de patru voluntari.
Cum a început tabăra? Este ceva inedit în zona noastră, o tabără culturală are multe cerinţe.
Da, dar încă din prima zi, când au sosit tinerii, a început să curgă totul de la sine. Timp de aproape o săptămână, am fost o mare familie. Am cântat cântece patriotice, am lucrat meşteşuguri populare, am învăţat să facem fotografii, am avut şi o lecţie de istorie despre Marea Unire, am pictat, am pus în scenă o piesă de teatru, ne-am rugat împreună. Pot spune că a fost o experienţă deosebit de frumoasă, în care am învăţat un lucru: copiii, tinerii în general, vor să redescopere lumea reală şi frumoasă a prieteniei şi a tinereţii. Mai trebuie precizat faptul că la activitatea noastră au participat şi copiii ce locuiesc permanent la Centrul social „Pelerini ai darului", locul unde am fost cazaţi.
Aţi avut invitaţi şi din afara familiei şi a prietenilor apropiaţi?
Voluntarii noştri au fost tinerii: Lupei Iustin, Alexandroaie Maria-Magdalena, Sarsaniuc Teodora, C. Constantin, iar parteneri ne-au fost ostenitorii: Amariei Elena - director Asociaţia „Pelerini ai darului", Olindaru Ana - pictor, Otavă Maria - meşter popular, George Ţifui - profesor de Istorie, Diaconescu Iulia - profesor de Teatru, Antohi Lăcrămioara - profesor de Muzică, părintele arhimandrit Mihail Serafim - stareţul Mănăstirii Bisericani, precum şi Oana Nichifor - foto reporter.
Părinte, câţi copii au luat parte la acest proiect?
42.
Fascinant! Părinte, dacă ar fi să alegeţi o propoziţie concluzivă, un gând sau o maximă pentru acest proiect, care ar fi?
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!